Русија

"Мејк Раша грејт аген": Медведев честитао Америци Дан независности

Американци би на украјински сукоб могли да гледају кроз призму грађанског рата у САД (1861–1865) када је већина једног истог народа била принуђена да оружјем брани своју независност, навео је Дмитриј Медведев
"Мејк Раша грејт аген": Медведев честитао Америци Дан независностиwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев честитао је Сједињеним Америчким Државама Дан независности и предложио Американцима да на украјински сукоб гледају кроз призму грађанског рата који од 1861. до 1865. године.

"Америка је земља са кратком историјом, али има светле странице, Једна од њих је управо грађански рат, током којег је ропство поражено", написао је Медведев на Телеграму.

Према речима Медведева, конфронтација између северних држава САД и јужне Конфедерације Америчких Држава има паралеле са сукобом у Украјини. Наиме, како је то објаснио Медведев, разлика између индустријског потенцијала и људских ресурса две зараћене стране била је прилично слична као у Москви и Кијеву.

"Идеали противника су се оштро разликовали. Северњаци су имали једнакост, слободу, један закон за све. А на Југу нечовештво и расизам. Управо из оваквог угла би преко океана требало да тумаче наше догађаје – дакле као на грађански рат једног народа, у којем је већина принуђена да оружјем брани своју независност борећи се против нових нациста, које подржава корумпирана Европа и амерички војноиндустријски комплекс", објаснио је Медведев.

Заменик председника је рекао да би резултат сукоба у Украјини, као и грађанског рата у САД, требало да буде "препород Велике Русије".

"Хеј, Американци! Да парафразирам вашег (прим.прев. бившег америчког председника Доналда) Трампа – Учините Русију поново великом!", закључио је Медведев.

image