Русија

Руска одбрамбена индустрија спремна да покрене производњу ракета средњег и кратког домета

"Знамо да САД не само да производе ове ракетне системе, већ су их донеле у Европу, у Данску, да их користе у вежбама. Не тако давно је објављено да су на Филипинима", истакао је раније председник Русије Владимир Путин
Руска одбрамбена индустрија спремна да покрене производњу ракета средњег и кратког домета© Photo by Russian Defense Ministry/Anadolu via Getty Images

Руска одбрамбена индустрија спремна је да почне да производи ракете средњег и кратког домета које су биле забрањене сада неважећим споразумом са САД, изјавио је председник Руске Федерације Владимир Путин.

Споразумом о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) из доба Хладног рата ови системи су били забрањени, али су се САД повукле из њега 2019.

"Као што сам рекао у вези са повлачењем САД из овог споразума и најавом да почињу производњу тог типа ракета, такође сматрамо да имамо право да започнемо истраживање, развој и у будућности производњу", рекао је Путин након самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астани.

"Спроводимо то истраживање и развој и спремни смо да започнемо производњу. Већ смо дали релевантна упутства нашој индустрији", додао је он.

Путин је на састанку Савета за националну безбедност у Москви прошле недеље поменуо да би Русија као одговор на "непријатељске акције" САД могла да обнови производњу раније забрањених ракетних система.

"Сада знамо да САД не само да производе ове ракетне системе, већ су их донеле у Европу, Данску, да их користе у вежбама. Не тако давно је објављено да су на Филипинима", објаснио је тада Путин.

Потези Вашингтона нису оставили Москви другог избора осим да оживи своје програме тог типа, рекао је он, додајући да ће ракете бити распоређене "уколико буде потребно, на основу стварне ситуације".

ИНФ споразумом из 1987. године било је забрањено САД и Совјетском Савезу да производе и постављају балистичке и крстареће ракете на копну (као и одговарајуће лансере) – домета од 500 до 5.500 км.

Ово је помогло да се смање тензије око распоређивања нуклеарног оружја у Европи. 

Вашингтон се 2019. повукао из споразума, оптужујући Москву да га је прекршила, а да није понудио доказе који поткрепљују ту тврдњу.

image