Русија

Орбан у Москви, Брисел оштро протестује: "Подрива јединство ЕУ" (ВИДЕО)

"Не можете да успоставите мир у Украјини док седите у удобној столици у Бриселу", написао је мађарски премијер Виктор Орбан на Иксу
Орбан у Москви, Брисел оштро протестује: "Подрива јединство ЕУ" (ВИДЕО)© Tanjug/Vivien Cher Benko/Hungarian PM's Press Office/MTI via AP

Мађарски премијер Виктор Орбан стигао је у Москву, где га је у Кремљу примио председник Руске Федерације Владимир Путин.

На састанку који је почео двојица лидера разговараће, између осталог, о сукобу у Украјини, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Не можете да успоставите мир у Украјини док седите у удобној столици у Бриселу", написао је мађарски премијер Виктор Орбан на Иксу.

"Чак и ако ротирајуће председништво ЕУ нема мандат да преговара у име ЕУ, не можемо да седимо и чекамо да се рат неким чудом заврши", написао је он.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је долазак у Москву озваничио објавом на "Фејсбуку" где је написао: "Још један корак ка миру!"

Посету мађарског премијера нису унапред најавили ни Москва ни Будимпешта, иако су гласине о његовој посети процуриле у штампу.

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков поручио је да је Русија поздравља напоре да се допринесе разрешењу украјинског сукоба, и да је Москва спремна за релевантне преговоре.

Брисел на апаратима

Из Европске комисије је поручено да мађарски премијер своју посету Москви није координисао с тим телом.

Шефица ЕК Урсула фон дер Лајен објавила је на Иксу да ће "само јединство и посвећеност поплочати пут ка свеобухватном, праведном и дуготрајном миру у Украјини".

Мађарски премијер Виктор Орбан није координисао своју посету Москви са Европском комисијом, изјавио је представник ЕК Ерик Мамер на брифингу.

Према његовим речима, Орбанова посета Русији "подрива јединство" Европске уније.

Представник је истакао да ће овај потез мађарског премијера довести у питање традиционалну посету чланова ЕК Мађарској, која је преузела председавање Саветом ЕУ.

Мамер је нагласио да упркос томе што је Орбан сам изјавио да нема мандат ЕУ за преговоре са Русијом, "свима је јасан контекст да се посета одржава пет дана након почетка председавања Саветом ЕУ".

Представник је такође истакао да је Орбанова посета усмерена на смањење напетости у односима са Русијом, што не одговара стратегији ЕУ.

Белгијски медиј "Либре" тврди да Орбан није информисао друге чланице Уније о намери да посети Русију, што, како се даље наводи, показује да он "занемарује принцип лојалне сарадње између 27 држава (Уније)".

У вести коју су пренеле РИА Новости даље се наводи и да мађарско Министарство спољних послова није хтело да одговори европским медијима на питање да ли је истина да ће Орбан заиста посетити Москву.

Мађарски премијер је у Москви последњи пут био у септембру 2022. године, а исте године руску престоницу посетио је још једном и то у фебруару, када је имао састанак са председником Русије. Путин и Орбан састали су се и у октобру 2023. у Кини, када су успут разговарали у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Претходно је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао да мађарски премијер Виктор Орбан није добио никакав мандат од Савета ЕУ да посети Москву.

Орбан је данас у интервјуу за Радио Кошут рекао да Мађарска, као председавајућа земља ротирајућег преседништва ЕУ, нема мандат да преговара у име Уније, али да Будимпешта жели да направи кораке ка миру. Орбан је 2. јула посетио Кијев, где се састао са Зеленским и предложио привремени прекид ватре како би припремио преговоре са Русијом. 

image