Русија

Рјабков: Запад може навести Русију да промени нуклеарну доктрину

Ситуација око украјинског сукоба показала је да нуклеарно одвраћање у свом ранијем класичном схватању не функционише у потпуности, истиче заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков
Рјабков: Запад може навести Русију да промени нуклеарну доктринуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Нуклеарна доктрина Руске Федерације може бити измењена као одговор на непријатељске потезе Запада, изјавио је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков у интервјуу за часопис "Интернешнл аферс".

"Сматрам да је могуће да се кроз неко време конкретизују наши приступи тим изузетно важним и веома одговорним питањима у ситуацијама када наши противници настављају са ескалацијом", рекао је он.

Како је нагласио, ситуација око украјинског сукоба показала је да нуклеарно одвраћање у свом ранијем класичном схватању не функционише у потпуности. Због тога сматра да су могуће "одређене концептуалне допуне и прилагођавања".

Подсећања ради, раније је председник Русије Владимир Путин рекао да је руска нуклеарна доктрина "живи инструмент", те да је могуће извршити измене уколико буде потребно. Он очекује да тренутна геополитичка ситуација неће довести до размене нуклеарних удара.

Сценарији у којима би Русија могла да употреби нуклеарно оружје наведени су у "Војној доктрини" и у "Основама државне политике у области нуклеарног одвраћања". Према тим документима, то је могуће у случају агресије на државу или њене савезнике употребом оружја за масовно уништење или агресије употребом конвенционалног оружја, када је угрожено постојање саме државе.

image