Русија

Орбан о Путину: Прилично је рационалан – преговори с њим су изазов за западне политичаре

Руски председник је веома пажљив, тачан и припремљен – дисциплинован, разговор са њим је прави изазов за све који желе да буду на истом интелектуалном и политичком нивоу, оценио је мађарски премијер
Орбан о Путину: Прилично је рационалан – преговори с њим су изазов за западне политичаре© Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Владимир Путин је дубоко рационална особа која уме да преговара, оценио је мађарски премијер Виктор Орбан по повратку из Москве, где се састао са руским председником, преноси швајцарски "Велтвохе".

Преговори са Путином су "изазов" за западне политичаре, јер би морали да буду на сличном интелектуалном и политичком нивоу, оценио је Орбан.

На питање новинара какав је Орбанов лични утисак о Владимиру Путину, да ли је он сурова особа, да ли се осећа преварено и разочарано, да ли је ратоборан и како се понаша кад је љут, мађарски премијер одговара да не зна како се руски председник понаша кад је увређен, јер га никада није увредио.

"Ми смо се 2009. године договорили да ће основа наше сарадње бити узајамно поштовање – и тако ће и остати. Не знам како се понаша када је увређен, јер га никада нисам увредио. Сви преговори и разговори са њим били су увек у добром расположењу", навео је Орбан.

Према његовим речима, Путин је изузетно рационална особа.

"Када преговара, када објашњава, када даје понуду, када каже 'да' или 'не' – он је супер, супер рационалан. Како то Мађари кажу – хладнокрван. Значи, хладне главе, резервисан. Он је веома пажљив, тачан и припремљен – дисциплинован", оценио је мађарски премијер.

Преговори и припрема за разговор са њим су прави изазов за све који желе да буду на истом интелектуалном и политичком нивоу као Путин, навео је Орбан.

"Разговарали смо три сата, Путин је причао више од мене", рекао је мађарски премијер.

Орбан је јуче посетио Москву, где се састао са руским лидером Владимиром Путином и то само три дана од његове посете Кијеву и пет дана од како Мађарска председава Саветом Европске уније.

image