Песков: Посета Модија Москви веома важна за руско-индијске односе

Двојица лидера разговараће и у Кремљу, али ће се разговори водити и на нивоу делегација

Председник Русије Владимир Путин и индијски премијер Нарендра Моди разговараће током његове посете Руској Федерацији и "један на један", али и у оквиру делегација, а можда ће моћи да комуницирају и у неформалном окружењу, каже секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков.

"Очекујемо веома важну посету пуног обима, значајну за руско-индијске односе", рекао је Песков у интервјуу новинару Павелу Зарубину.

Моди ће посетити Русију осмог и деветог јула. Двојица лидера ће се лично састати после две године – последњи пут су се састали током самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) септембра 2022. у Самарканду у Узбекистану. Моди је последњи пут био у Русији 2019. године када је присуствовао Источном економском форуму у Владивостоку.

"Ово ће бити званична посета и надамо се да ће шефови држава моћи да комуницирају у неформалном окружењу. Наравно, преговори ће се одвијати и у ужем формату, директно у Кремљу, и у проширеном формату, у оквиру делегација", појаснио је Песков.

Моди ће стићи у Москву у понедељак, након чега ће присуствовати вечери коју ће приредити руски председник Владимир Путин. Наредног дана премијер ће се састати са људима из индијске дијаспоре који живе у Москви и положити венац на гроб Незнаног војника, открио је пре неколико дана индијски министар спољних послова Винај Мохан Кватра.

Потом ће, како је рекао, уследити разговори двојице лидера, као и разговори на нивоу делегација, открио је индијски министар, додајући да ће се "разматрати читав низ односа." Разговори о билатералним односима обухватиће сарадњу у области одбране, као и о инвестицијама, образовању и култури.