Русија

Руски "кинжал" уништио два лансера америчког "патриота"

Руске снаге погодиле су батерију ПВО система "патриот" у области Одесе и ту уништиле два лансера, али и радарску станицу "жирафа", саопштило је руско Министарство одбране
Руски "кинжал" уништио два лансера америчког "патриота"Getty © Peter Mueller/Bundeswehr

Руски оперативно-тактички ракетни систем "искандер" уништио је два америчка лансера ПВО ракетног система "патриот" који су на располагању украјинској војсци, саопштило је руско Министарство одбране

Руске снаге су погодиле батерију ПВО система "патриот" у близини села Јужноје у области Одесе и ту уништиле два лансера, али и радарску станицу "жирафа", прецизирали су у Министарству.

Руска војска редовно погађа "патриот" системе који су у служби украјинских оружаних снага – у пролеће ове године Министарство одбране је пријавило да је уништено неколико ових америчких ПВО система у Украјини.

Конкретно, у марту, за недељу дана, војска је онеспособила три комплекса одједном. У априлу је часопис "Економист" известио да је уништено неколико "патриота", а у мају, према подацима Министарства одбране, руске оружане снаге су хиперсоничном ракетом "кинжал" погодиле амерички ПВО систем у Кијеву. Средином месеца постало је познато да је уништена читава дивизија америчког система.

Притом, руско Министарство одбране већ неколико дана заредом извештава да је руска војска гађала украјинске аеродроме. Конкретно, јуче саопштено да је посада оперативно-тактичког ракетног система "искандер-м" уништила два лансера С-300. 

Такође,руске снаге су 1. јула погодиле место истовара железничког воза са наоружањем и војном опремом Оружаних снага Украјине код насеља Украјинска у Запорошкој области.  

Тиме су уништени оклопни транспортери М113 америчке производње, системи ПВО "бук м1", борбена возила пешадије БМП-2, цистерне за допуну горива, теретна возила и људство украјинске војске.

Следећег дана су руске снаге погодиле аеродром Миргород и уништиле пет, а оштетиле два украјинска авиона Су-27

Такође, 3. јула, посада "искандера" је погодила аеродром у Полтави у уништила непријатељски војни хеликоптер Ми-24 и техничка возила. 

image