Руски пилоти о Ф-16: Једва чекамо да се појаве у Украјини

Према речима команданта ловачке групе, руски ваздухопловци су већ развили тактике намењене за борбу против америчких авиона

Руски ТВ канал Звезда објавио је интервју са пилотом Оружаних снага Руске Федерације у којем је главна тема разговора била дуго очекивана испорука вишенаменских борбених авиона Ф-16 америчке производње Украјини.

На констатацију водитеља да се "сви плаше појављивања Ф-16 у Украјини", пилот руске војске је изјавио да ће амерички авиони постати нова мета за руске трупе.

"Да, појавиће се. Па шта? Ми се не плашимо. Заправо ми једва чекамо да се појаве", рекао је он, што је шокирало водитеља који је потом упитао пилота да ли је озбиљан.

"Да, зашто не бих био", одговорио је пилот авиона Су-30СМ.

Други интервјуисани пилот је изјавио да се сви пилоти, нови и искусни, редовно обучавају како би развили тактике и испитали све опције у случају сусрета са америчким летелицама.

"Аеродинамичке карактеристике Ф-16 се нису мењале. То је и даље једномоторни авион. Знамо његове предности и слабе тачке. Када се будемо сусрели са њим у блиској борби, ставићемо га у услове у којима ми владамо, а он је нико и ништа", поручио је други пилот из кабине свог "сухоја".

Према речима трећег пилота, команданта ловачке групе, руски ваздухопловци су већ развили тактике за борбу против америчких авиона и знају све њихове предности и мане.

Уз то, наводи пилот, руски борбени авиони су супериорни у односу на Ф-16 и по наоружању и по маневарским способностима, а систем управљања ватром руских летелица је знатно савременији и напреднији.

Он је додао и да се руски пилоти већ дуже време спремају и увежбавају различите сценарије, како би знали на који начин и против кога да се боре, као и да су свесни да ће украјински пилоти поступати лукаво и покушати да направе ваздушне заседе руским авионима.