Русија

Како се борити против поморских дронова: Заслепљивање и ометање, или уништавање?

Према мишљењу руског експерта, поморски дронови данас представљају оно што су у прошлом веку била торпеда
Како се борити против поморских дронова: Заслепљивање и ометање, или уништавање?Getty © Maxym Marusenko/NurPhoto

Беспосадне чамце, односно поморске дронове непријатеља не треба уништавати, већ заслепљивати, сматра директор за научни развој Криловског државног научног центра Валериј Половинкин у интервјуу за РИА Новости.

"Када почнете да се борите против беспосадних чамаца, то је отприлике исто као и са метком - не борите се против метка док он лети. Уместо тога, борите се против стрелца, система нишањења, одбрамбеног система, а не трудите се да ухватите метак", изјавио је он.

"Изузетно је тешко уловити полупотопљен беспосадни чамац у мору са таласима трећег степена. Због тога је неопходно заслепети га, дејствовати системом за електронско ратовање (ометање) и заштитити сопствену страну (брод), како непријатељ не би видео куда дрон иде", додао је.

Половинкин је данашњу ситуацију са поморским дроновима упоредио са појавом торпеда у прошлом веку.

"Тада су мислили да је немогуће борити се против њих, али су нашли начине. Да, већ смо нашли начин да се боримо против беспосадних чамаца, а он је повезан пре свега са његовим заслепљивањем. Уништавање - то је следећа фаза", оцењује је Половинкин.

Међутим, вреди подсетити да су припадници руске морнарице у више наврата показали да итекако постоје начини да се поморски дронови униште и то дејством митраљеза. Тако је почетком маја, посада хеликоптера Ка-29 дејством четвороцевног митраљеза ГШГ-7,62 калибра 7,62х54 мм уништила део беспосадних чамаца који су напали бродове Црноморске флоте.

Такође, познати су и случајеви у којима су морнари употребом тешких митраљеза у калибру 12,7 мм, монтираних на бродовима, успевали да неутралишу украјинске поморске дронове.

Стога се може закључити да следећа фаза, о којој говори Половинкин, није толико далеко као што изгледа и да су за уништавање поморских дронова, између осталог, потребни митраљези, по могућству са више цеви, моћним калибром и великом брзином паљбе.

image