Песков: Веома ценимо Орбанов долазак, он покушава да схвати суштину проблема

Мађарском премијеру није предата никаква порука за Џозефа Бајдена, или учеснике НАТО самита, поручују из Кремља

Премијер Мађарске Виктор Орбан заиста веома озбиљно покушава да схвати суштину несугласица које постоје између Москве и Кијева у вези с украјинском кризом, и ми то веома ценимо, поручио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Господин Орбан заиста спроводи озбиљну иницијативу како би, на основу примарних извора, упоредио ставове различитих страна. И ми то веома ценимо. Председник Путин је исто високо оценио ове напоре господина Орбана", изјавио је данас Песков.

На питање медија да ли је руски председник Владимир Путин предао мађарском премијеру поруку за учеснике предстојећег НАТО самита у Вашингтону или за америчког председника, из Кремља кратко поручују: "Не".

Песков још подсећа и да је "председник Путин упорни присталица политичко-дипломатског решења за сукоб у Украјини". 

"Ми, наравно, никада нисмо одбили преговоре. Напротив, ми смо присталице преговора уз учешће свих заинтересованих страна", подсећа Москва.

О изборима у Француској

Са великим интересовањем ћемо пратити процес настанка нове владе у Француској, и нових политичких блокова, рекао је Песков на тему актуелних парламентарних избора у тој земљи.

"Француска је веома важна земља на европском континенту, тако да све што се тамо дешава није неинтересантно за нас. Очигледно је да постоји одређена промена у преференцијама француских бирача, промена која је заиста тешко предвидљива", оценио је портпарол Кремља. 

Ипак, он је додао да Москва не очекује посебно побољшање односа са Паризом након ових парламентарних избора. 

"