Шта значи Модијева посета Москви: Сусрет пријатеља који немају табу теме

Одбрамбени споразуми, као и готово договорени Споразум о реципрочној размени логистике (РЕЛОС) продубиће војну сарадњу Русије и Индије, сматра бивши индијски амбасадор Анил Триџунајат

Посета премијера Индије Нарендра Модија Русији прва је званична посета у његовом трећем мандату, а индијско-руске односе, који имају дугу историју, одликује међусобно поверење, што је реткост у данашњем свету, пише Анил Триџунајат, бивши индијски амбасадор у Јордану, Либији и Малти и сарадник индијске фондације Вивекананда.

Москва и Њу Делхи имају честе и отворене консултације, а Русија је председавајућа и биће домаћин самита БРИКС-а. Нема сумње да ће разговори Модија и Путина бити садржајни и искрени, додаје високи индијски дипломата.

Моди је недавно боравио у Италији, на самиту земаља Г7, где се састао са многим западним лидерима. Индијски премијер се на самиту Г7 заложио за поштовање повеље УН и за повратак дијалогу и дипломатији. Моди сматра да ово доба "није доба ратова" и да треба искрено тежити миру.

На недавном мировном самиту у Швајцарској, посвећеном Украјини, високи индијски дипломата није подржао саопштење са тог скупа, јер Индија сматра да мир није могуће постићи без Русије.

Њу Делхи жели да делује као мост између Запада и Истока и између Севера и Југа. Нема сумње да сукоб у Украјини и борбе на Блиском истоку изазивају велике проблеме за све земље Глобалног југа, чији је Индија саставни део.

Са филозофијом "Васудхаив кутумбакам" (Цео свет је једна породица) и улогом Вишва бандхуа (Пријатеља целог света), Њу Делхи тражи начин да се превазиђу ове кризе, које негативно утичу на њене националне интересе, као и на све земље у развоју.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је Модијеву дводневну посету већ оценио као "веома важну" јер, с обзиром на историју односа двеју земаља и двојице лидера, ниједна важна тема неће изостављена из разговора.

Председник Путин је често хвалио премијера Модија и стратешку аутономију Индије, и у неколико наврата истакао брзи привредни раст Индије.

Трговинска размена Индије и Русије је деценијама износила око 10 милијарди долара годишње. Одлука Њу Делхија да увози руску сирову нафту у време западних санкција довела је до вртоглавог повећања на 65 милијарди долара, што је без преседана, закључује бивши дипломата. Москва је данас постала главни снабдевач Индије сировом нафтом.

Уз то, индијске јавне и приватне компаније су већ заузеле значајно место у многим секторима у Русији, укључујући и 20 одсто удела у "Росњефту". И питање руских гасовода, који ће се протезати до Индије, биће тема разговора двојице лидера.

Москва се одлучила за азијску и евроазијску политику, примећује индијски дипломата, а Индија за политику мултиполарности, при чему обе земље задржавају сопствену стратешку аутономију.

Арктик је за Москву једна од приоритетних геоекономских зона, и у њој је Москва "главни играч". И Њу Делхи је осмислио своју "арктичку политику". Русија је подржала индијску иницијативу "Мејд ин Индија", која треба тој земљи да обезбеди самодовољност. Такође, Москва подржава трансфер осетљивих технологија у области одбране, свемира, безбедности и нуклеарних програма, што додатно доприноси јачању сарадње двеју земаља.

Одбрамбени споразуми, као и готово договорени Споразум о реципрочној размени логистике (РЕЛОС) продубиће војну сарадњу Русије и Индије.

Моди је последњи пут посетио Русију током Далекоисточног економског самита 2019. Далеки исток је добио кључни значај у индијско-руским односима и отворио читав спектар нових могућности. Кључна питања за једну и другу земљу су и питања инвестиција и радне снаге. Путин и Моди ће разговарати и о наводном учешћу Индијаца у ратним зонама у Украјини.

Повезаност две земље, посебно кроз темељну реконструкцију Међународног транспортног коридора север-југ (ИНСТЦ) и коридора Ченај-Владивосток у контексту Арктика, мораће да се ојача практичним мерама са обе стране. Недавни дугорочни споразум Индије о управљању иранском луком Чабахар има значај и за стратешко повезивање Авганистана и Централне Азије, констатује бивши индијски амбасадор, упркос претњама санкцијама који долазе из Вашингтона.

Осим тога, Индија би требало да отвори нове конзулате, како би још више учврстила свој положај у Русији. Сарадња мора да има у виду све практичне проблеме, закључује индијски дипломата, а то ће омогућити искрен дијалог између Модија и Путина.