Москва упозорава: Запад спрема хемијску провокацију у Украјини

Запад планира да неоправдано оптужи Руску Федерацију за примену хемијског оружја током СВО, упозорава руско МО

Запад планира да оптужи Русију за употребу хемијског оружја, упозорио је данас начелник трупа радијационе, хемијске и биолошке одбране Оружаних снага Русије, генерал-потпуковник Игор Кирилов. 

Према његовим речима, "САД и Немачка, заједно са Украјином и техничким секретаријатом Организације за забрану хемијског оружја спремају се да покрену специјалну мисију за истрагу чињеница тзв. употребе хемијског оружја у Украјини како би се подигле оптужбе против Русије".

Како је додао Кирилов, ове државе планирају да фалсификују доказе и представе као да је Москва искористила токсична једињења за време СВО. У ту сврху, како је рекао, Вашингтон је већ издвојио 400.000 долара.

Из Москве, такође, подсећају да је руска страна већ предала Организацији за забрану хемијског оружја доказе да је Украјинa прекршила Конвенцију о забрани хемијског оружја, али да та организација није никако одреаговала.

Реакција није уследила због тога што је таква директива стигла са Запада, објашњава Кирилов.

Само током СВО, Москва је приметила да је Украјина у више од 400 случајева применила токсичне хемикалије.

"Примећени су бројни случајеви да украјинска страна користи иритирајућу супстанцу хлоропикрин, често помешану са хлороацетофеноном. Слични инциденти догодили су се у области града Доњецка и насеља Богдановка, Горловка, Кремена и Артјомовск", рекао је Кирилов.

Такође, ратни заробљеници које је ухватила Русија открили су да су украјинске оружане снаге опремљене гасним бомбама америчке производње Ц-С, украјинским хемијским иритирајућим ручним гранатама са ознаком "Терен-6" и хемијском муницијом домаће производње.

Још једна од ствари на коју је Кирилов данас указао је и лабораторија у Авдејевки за производњу токсичних материја, која је, према информацијама МО Русије, дневно могла да произведе и до три килограма токсичних материја. 

"Скрећем пажњу да је смртоносна инхалациона доза за ову групу токсичних супстанци веома мала и износи само 70-80 милиграма за људе", истакао је начелник трупа радијационе, хемијске и биолошке одбране руске војске. 

"Анализа садржаја контејнера који се налазе у лабораторији показала је присуство сумпорне киселине и натријум-цијанида, што сугерише да је пронађена опрема коришћена за производњу отровних средстава. Такође су узети брисеви из лабораторијске опреме и издувног система у складу са захтевима ОЗХО и достављени лабораторију за хемијску анализу Министарства одбране Русије на детаљну анализу", објаснио је Кирилов.