Русија

Путин са Модијем: Неформални састанак у резиденцији руског лидера (ВИДЕО)

Руски лидер је на састанку истакао успехе индијског премијера у развоју земље и честитао му реизбор на ту позицију

Руски председник Владимир Путин се састао са индијским премијером Нарендром Модијем, који је у понедељак допутовао у званичну посету Русији.

Двојица лидера су одржала неформалан састанак уз чај у Путиновој резиденцији у Новом Огареву, док ће се главни, радни део Модијеве посете одржати у уторак. Путин је, поред чаја, свог госта почастио свежим бобицама, сувим воћем и оријенталним слаткишима, преносе РИА Новости.

Ово представља прво Модијево путвоање у Русију након пет година, али и прво званично путовање у трећем мандату.

Руски лидер је на састанку истакао успехе индијског премијера у развоју земље и честитао му реизбор на ту позицију. Он је истакао да је Нарендра Моди посветио цео свој живот служењу народу Индије.

Моди се након састанка у објави на Иксу написаној на руском језику захвалио Путину на гостопримству, истакавши да се радује сутрашњим разговорима, који ће, како је навео, "несумњиво додатно ојачати пријатељство Индије и Русије".

Путин је након чаја одвео Модија да се провоза електричним аутомобилом по резиденцији у Новом Огареву, а затим су прошетали и наставили разговор.

Моди ће се сутра такође састати са индијском заједницом у Русији, положити венац на Гроб Незнаног војника и посетити изложбу у Москви.

Пре доласка у Москву, индијски премијер је поручио да се радује боравку у Русији и састанку са Путином, кога је назвао пријатељем.

Москва и Њу Делхи су истакли велики значај посете индијског премијера. Последњи билатерални састанак Модија и Путина десио се 2021. године, када је руски лидер посетио Њу Делхи.

Државници су се потом састали током самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у септембру 2022. у Самарканду. Модијев последњи пут у Русију био је 2019. године, када је присуствовао Источном економском форуму у Владивостоку.  

image