Русија

Полагање венаца и састанци на највишем нивоу: Наставак посете Нарендре Модија Москви

Ради се о првом Модијевом путовању у Русију у последњих пет година, али и првој званичној посети некој земљи у његовом трећем мандату на челу индијске владе
Полагање венаца и састанци на највишем нивоу: Наставак посете Нарендре Модија Москви© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Индијски премијер Нарендра Моди јуче је стигао у званичну посету Русији, где се састао са руским председником Владимиром Путином.

Двојица лидера су одржала неформалан састанак уз чај у Путиновој резиденцији у Новом Огареву, док ће се главни, радни део Модијеве посете бити одржан данас. Они ће размотрити перспективе за даљи развој традиционално пријатељских руско-индијских односа, као и о актуелна питања на међународном плану.

Ово је прво Модијево путовање у Русију након пет година, али и прво званично путовање у трећем мандату на челу индијске владе, који је обезбедио након победе на изборима раније ове године.

Последњи пут шеф индијске владе био у Русији 2019. године, када је посетио Владивосток, а његово последње путовање у Москву било је 2015. године.

Пре доласка у Москву, Моди је напоменуо да Русија и Индија настоје да одрже мир и стабилност у односима између земаља.

"Радујем се што ћу са својим пријатељом председником Владимиром Путином разговарати о свим аспектима билатералне сарадње и размени мишљења о разним регионалним и глобалним питањима", наведено је у саопштењу.

Путин и Моди ће положити венце на гроб Незнаног јунака у Москви, након чега ће обићи Павиљон АТОМ у оквиру сверуске изложбе, на ком су представљени успеси Русије у свемирским истраживањима. Индијски премијер ће се састати са људима из индијске дијаспоре који живе у Русији.

Након тога ће уследити састанци двојице лидера у ужем формату, као и разговори чланова индијске делегације са руским званичницима. Очекује се и потписивање више споразума.

Медији су раније писали да ће Русија и Индија током Модијеве посете Москви постићи договор о дугорочним испорукама уранијума за нуклеарну електрану која ће бити покренута у индијској држави Тамил Наду.

Модијева посета Русији привукла је доста пажње у западним медијима.

"Фајненшел тајмс" пише да су "везе са Русијом постале су посебно важне за Њу Делхи, док су западне санкције гурнуле Москву ближе Кини", док "Њујорк тајмс" указује да "посета показује одлучност индијског лидера да се држи свог дипломатског курса чак и у тренутку када Запад наставља да изолује Москву".

Немачки РНД пише да "посета индијског премијера показује да Кремљ, упркос продубљивању односа Индије са Сједињеним Државама, и даље одржава снажно партнерство са том јужноазијском земљом."

image