Две акције ФСБ-а: Спречен атентат на три војна званичника и терористички напад на носач авиона ВИДЕО

За терористички напад, украјински "налогодавци" су руској војсци послали компоненте за склапање запаљивог уређаја, док је целу операцију, како су навели из ФСБ-а, лично надгледао шеф Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Кирил Буданов

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) зауставила је покушај украјинских специјалних служби да изврше терористички напад на носач авиона "Адмирал Кузњецов" у Мурманску.

Наиме, у марту, руског војног официра који је служио на носачу авиона контактирао је украјински обавештајац који му је понудио да изврши терористички напад на брод у замену за велику награду.

Официр је контактирао руске безбедносне органе, након чега су специјалне службе осмислиле оперативну игру.

За терористички напад, украјински "налогодавци" су руској војсци послали компоненте за склапање запаљивог уређаја, док је целу операцију, како су навели из ФСБ-а, лично надгледао шеф Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Кирил Буданов.

Украјинске специјалне службе добиле су снимак инсценираног терористичког напада на носач авиона, након чега су "налогодавци" обуставили комуникацију.

Осим тога, официри Федералне Службе Безбедности Русије спречили су покушај украјинских специјалних служби да дигну у ваздух три висока руска војна званичника у Москви.

"Федерална служба безбедности Руске Федерације спречила је покушај украјинских специјалних служби да изврше терористичке нападе на три висока војна лица Министарства одбране Руске Федерације у граду Москви", наводи се у саопштењу службе.

Украјинске обавештајне службе контактирале су једног од чланова посаде брода, предлажући му да изведе терористички напад.

"Приведен је држављанин Русије рођен 1994. године, који је, по налогу украјинске војне обавештајне службе, путем курирских служби организовао испоруку три експлозивне направе велике снаге, маскиране у паковању поклона, на адресе становања у Москви начелника ресора руског министарства одбране", напомиње ФСБ.

Ухапшени је признао да га је у мају 2024. регрутовао службеник украјинске војне обавештајне службе и да је пристао да за новчану надокнаду изврши задатке везане за припрему терористичких напада на руску територију.

Експлозивне направе је требало да буду детониране након што курири пријаве доставу пакета примаоцима, додала је обавештајна служба.

Главнокомандујући Истражног комитета Руске Федерације против руског држављанина покренуо је кривични поступак по предмету покушаја терористичког напада и недозвољене трговине експлозивом и експлозивним направама.