Русија отишла корак даље: Руски научници створили нови антибиотик од поларних бактерија

Бактерије су идентификоване током проучавања еколошких заједница на Антарктику и отпорне су на екстремно ниске температуре и друге факторе поларних територија

Научници са Северозападног државног медицинског универзитета по имену "И.И. Мечников" Министарства здравља Руске Федерације развили су антибиотике на бази сојева бактерија отпорних на екстремно ниске температуре.

Како се наводи, такви микроорганизми су идентификовани током проучавања еколошких заједница на Антарктику, те су управо те бактерије постале основа за нове антибиотике које стварају руски научници.

Ови микроорганизми, отпорни на екстремно ниске температуре и друге факторе поларних територија, у процесу еволуције стекли су јединствена својства која им помажу да се носе са патогенима.

Стручњаци су оценили да Русија има значајне мало проучене просторе на северу, који могу да постану ризница многих других корисних микроорганизама, стога је њихов потенцијал за фармацеутске производе практично неисцрпан.

Према речима стручњака, откривени микроби припадају психротрофима - бактеријама које су у стању да преживе и развијају се у снежним слојевима и испод леда на температурама испод седам степени Целзијуса.

Сви ти фактори стимулишу молекуларну еволуцију бактерија, укључујући генетске структуре које су одговорне за синтезу антибиотика.

Један од аутора развоја, професор Одељења за епидемиологију, паразитологију и дезинфектологије Северозападног државног медицинског универзитета и шеф Истраживачке лабораторије иновативних метода микробиолошког праћења Артемиј Гончаров рекао је да су у процесу проучавања својстава откривених бактерија идентификовани најперспективнији узорци.

"На основу њих је развијен лек са живим микроорганизмима који производи антимикробне пептиде. Њихова предност је у томе што могу инхибирати раст патогена на које традиционални антибиотици не утичу. Тренутно су у току претклиничка испитивања лека", навео је Гончаров.

Специјалиста је нагласио да су експерименти показали безбедност новог лека код различитих животињских врста. Следећа фаза су клиничка испитивања, након чега ће бити донета одлука о покретању масовне производње новог лека.