Русија

МСП Русије: Нећемо учествовати на новом самиту о Украјини

Не видимо да постоји било каква промена у реторици Запада, који наставља да гура "формулу мира" Владимира Зеленског, објашњава заменик Сергеја Лаврова
МСП Русије: Нећемо учествовати на новом самиту о Украјиниwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Русија неће учествовати на следећем "мировном самиту" о украјинској кризи, поручио је за РИА Новости заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин поводом информације која је стигла из Анкаре да се разматра одржавање новог оваквог форума, можда баш у Саудијској Арабији.

Галузин објашњава да је овакав став изазван тиме што Запад покушава да надомести неуспех недавног мировног самита у Швајцарској, али без мењања своје реторике. У Русији, како је рекао, и даље чују "исту реторику оних, који се узалудно надају да ће успети да прогурају ултиматум у виду 'формуле Зеленског'".

Руска страна, такође, јасно види да се намерно игноришу све друге иницијативе за разрешење кризе, додаје дипломата.

"У питању је још једна превара. Ми такве ултиматуме не прихватамо и на сличним 'самитима' не планирамо да учествујемо", закључио је Галузин.

"Блумберг" је раније објавио да Украјина жели да организује нови самит пре избора у САД, на који би овог пута били позвани и представници Русије. Тај портал је недавну конференцију у Швајцарској назвао "неуспехом", зато што многе државе Глобалног југа нису подржале "мировну формулу" Владимира Зеленског.

Међутим, неименовани званичници који су говорили за "Блумберг" рекли су да није реално да се такав самит организује пре америчких избора.

Подсетимо, Запад је заједно са Украјином недавно одржао самит у Швајцарској, на који није била позвана Русија. Убрзо након њега, Зеленски је иступио са изјавом да Кијев не жели да се украјинско-руски сукоб одужи и да би следећи мировни самит требало да буде и последњи, односно, да се планира да се на њега позове и Русија, са којом би желео да тада постигне споразум о крају сукоба.

Ипак, Зеленски је забранио било какве преговоре са Москвом све док је на власти председник Русије Владимир Путин.

Украјинска страна је, подсетимо, већ једном одбила замало постигнути договор са Кремљом, на наговор Британаца, а Москва тренутно ни не сматра Владимира Зеленског за легитимног председника, будући да му је истекао мандат, а да нови избори нису одржани.

Из Русије су тим поводом већ истакли да је упитно колико би уопште било какав споразум са Кијевом био легитиман. 

Такође, ставови Москве и Кијева дијаметрално су супротни. То је потврдио недавно и мађарски премијер Виктор Орбан, који је посетио прво Кијев, а затим и Москву. Оба лидера, према његовим речима, не желе да пристану да прво дође до прекида ватре, па тек онда преговора.

"Они прво желе да постигну мировни споразум, а тек онда да прогласе примирје", рекао је Орбан.

image