Русија

Председник Думе: БРИКС је нови центар мултиполарног света

Економије западних центара моћи су у паду због санкција и трговинских ратова које су покренули, поручио је данас Вјачеслав Володин
Председник Думе: БРИКС је нови центар мултиполарног светаGetty © VCG / Contributor

За 15 година свог постојања, БРИКС је постао један од највећих економских центара света, чији су чланови, без обзира на све изазове и санкције, побољшали своје економске позиције, оценио је данас председник Думе Вјачеслав Володин.

Володин је подсетио да је Русија данас четврта економија света по паритету куповне моћи и прва економија Европе. Кина, такође чланица БРИКС-а, заузела је прво место на овој листи, Индија – треће, а Бразил – седмо.

Осим тога, како је подсетио, још неке државе – нове чланице, ушле су на листу топ 25 економија света по паритету куповне моћи: Египат је заузео 17. место, Саудијска Арабија 18, а Иран 22. место.

За разлику од чланица БРИКС-а, економије западних земаља су у паду и то управо због санкција које су увели и трговинских ратова које су покренули.

"САД су пале на друго место и већ неколико година не могу да поврате своје претходне позиције. Немачка је испала са списка топ 5 економија, а Француска и Британија су на граници да испадну из топ 10".

"Удео држава БРИКС-а у глобалном БДП-у по паритету куповне моћи порастао је до 36,8 одсто, и тако премашио удео земаља Г7, који износи 29 одсто у глобалном БДП-у. Овај јаз ће се само повећати", подсетио је Володин.

"Вашингтон и Брисел учинили су све да униште међународне економске односе који су се развијали деценијама. Њихова политика санкција и трговинских ратова довела је до формирања нових центара раста у свету. САД су, борећи се за своју хегемонију, мешајући се у унутрашње ствари других земаља и примењујући двоструке стандарде, својим рукама створиле ситуацију да су многе државе изабрале пут заштите суверенитета, равноправног дијалога и обострано корисне сарадње", објаснио је Володин.

image