Председник Думе: БРИКС је нови центар мултиполарног света

Економије западних центара моћи су у паду због санкција и трговинских ратова које су покренули, поручио је данас Вјачеслав Володин

За 15 година свог постојања, БРИКС је постао један од највећих економских центара света, чији су чланови, без обзира на све изазове и санкције, побољшали своје економске позиције, оценио је данас председник Думе Вјачеслав Володин.

Володин је подсетио да је Русија данас четврта економија света по паритету куповне моћи и прва економија Европе. Кина, такође чланица БРИКС-а, заузела је прво место на овој листи, Индија – треће, а Бразил – седмо.

Осим тога, како је подсетио, још неке државе – нове чланице, ушле су на листу топ 25 економија света по паритету куповне моћи: Египат је заузео 17. место, Саудијска Арабија 18, а Иран 22. место.

За разлику од чланица БРИКС-а, економије западних земаља су у паду и то управо због санкција које су увели и трговинских ратова које су покренули.

"САД су пале на друго место и већ неколико година не могу да поврате своје претходне позиције. Немачка је испала са списка топ 5 економија, а Француска и Британија су на граници да испадну из топ 10".

"Удео држава БРИКС-а у глобалном БДП-у по паритету куповне моћи порастао је до 36,8 одсто, и тако премашио удео земаља Г7, који износи 29 одсто у глобалном БДП-у. Овај јаз ће се само повећати", подсетио је Володин.

"Вашингтон и Брисел учинили су све да униште међународне економске односе који су се развијали деценијама. Њихова политика санкција и трговинских ратова довела је до формирања нових центара раста у свету. САД су, борећи се за своју хегемонију, мешајући се у унутрашње ствари других земаља и примењујући двоструке стандарде, својим рукама створиле ситуацију да су многе државе изабрале пут заштите суверенитета, равноправног дијалога и обострано корисне сарадње", објаснио је Володин.