Русија

Русија о америчком војном буџету: Већ пропало, као и све до сада

"Немогуће искључити Русију из Г20 и других мултилатералних формата", поручују из Кремља
Русија о америчком војном буџету: Већ пропало, као и све до сада© Tanjug/(AP Photo/Alex Brandon

Амерички буџет за националну одбрану је конфронтациони и усмерен је искључиво на дугорочну дестабилизацију на европском континенту, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

"Усвојени документ је изузетно изолационистички у односу на нашу земљу, и, нажалост, носи прилично озбиљних и дугорочних последица за даљу дестабилизацију ситуације на европском континенту", рекао је Песков.

Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко је, коментаришући нацрт америчког буџета, рекао да је немогуће искључити Русију са из Г20 и из других мултилатералних формата.

"Видимо да је западна политика сада усмерена на изолацију Русије, што им је већ пропало, а пропали су и покушаји да се Русија искључи из разних мултилатералних формата", рекао је Грушко и додао да већина светских нација не одобрава ове покушаје САД-а.

Амерички одбрамбени буџет за 2023. годину, који су договорила оба дома Конгреса, предвиђа издвајање следеће године додатних 858 милијарди долара за Украјину и више од шест милијарди долара за обуздавање Руске Федерације у Европи, развој "свеобухватне стратегије" за борбу против хиперсоничног оружја, успостављање трајне забране размене података са Русијом о системима противракетне одбране.

Одлука да се издвоји 45 милијарди више него што је председник Џо Бајден тражио је неопходна, како наводе, због растуће инфлације и скупих испорука оружја Кијеву.

image