Русија

Париз не одустаје од слања трупа у Украјину: Губици и умешаност француске војске пажљиво скривани

Француско министарство оружаних снага незванично признаје, ова земља није видела такве губитке у иностранству од рата у Алжиру у другој половини двадесетог века, наводи се у документу руске агентуре
Париз не одустаје од слања трупа у Украјину: Губици и умешаност француске војске пажљиво скривани© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Француска војска је забринута због повећаног броја погинулих Француза у Украјини, пише у документу руске агентуре са којег је скинут знак тајности и који је објављен у часопису "Обавештајац".

Истиче се да је само у гранатирању привремене базе страних војника у близини Харкова 17. јануара ове године убијено "на десетине француских држављана", а од тада су "овакви напади постали норма у украјинском сукобу".

"Као што француско Министарство оружаних снага незванично признаје, ова земља није видела такве губитке у иностранству од рата у Алжиру у другој половини двадесетог века", наводи се у документу. Према извештају, губици су пажљиво скривани, као и сама чињеница о умешаности француске војске у сукоб у Украјини.

"Према доступним информацијама, француски контингент се ипак припрема за слање у Украјину. У почетној фази, он ће бројати око 2.000 људи. Министарство одбране Француске страхује да тако значајна војна јединица неће моћи да буде пребачена и стационирана у Украјини непримећено, на тај начин ће постати приоритетна легитимна мета за нападе руских оружаних снага", наводи се у извештају.

Шеф Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин још у марту ове године је упозорио да Париз већ припрема војни контингент од око две хиљаде војника за слање у Украјину. Француска је то тада демантовала.

Позивајући се на изворе, у извештају пише да је број погинулих у Француској "већ прешао психолошки праг".

Објављивање тако осетљивих података може да изазове масовне протесте, напомиње аутор извештаја. Француски војни врх се плаши и незадовољства међу активним официрима средњег ранга, јер према његовим речима, има "непропорционално много" који су погинули, и да већ сада постоје проблеми са проналажењем "добровољаца" за ротацију у Украјини.

image