Русија

Москва најављује војни одговор на америчке ракете у Немачкој

Америчке ракете на немачкој територији су претња по нашу безбедност и један од метода политике застрашивања, којој прибегавају НАТО и САД, оцењује заменик Сергеја Лаврова
Москва најављује војни одговор на америчке ракете у Немачкојwww.globallookpress.com © MFA Russia

Русија припрема војни одговор на размештање америчких ракета у Немачкој, поручио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков на десетом Парламентарном форуму БРИКС-а. Он је открио да, према досадашњим подацима, све указује да се ради о копненим верзијама крстареће ракете "томахавк" и ракете СМ-6.

"Без нервирања, без емоција ћемо смислити, пре свега, војни одговор на нову претњу. Ове акције су првенствено усмерене на наношење штете безбедности наше земље. Војска се, несумњиво, већ бави тим питањем", рекао је Рјабков на тему ракета за које су из Пентагона рекли да ће имати знатно већи домет од тренутног копненог оружја у Европи.

"Ситуација (после Хладног рата) се драстично променила и ове акције имају за циљ, пре свега, да нанесу штету безбедности наше земље, без обзира да ли ће то повећати шансе за неку врсту преговора у будућности или ће их смањити до крајње границе. Сматрам да је ово само карика у ескалацији, један од елемената застрашивања, које је данас готово главна компонента политике НАТО-а и САД-а према Русији. Одредићемо како ћемо одреаговати на миран, професионалан начин", поручио је Рјабков.

У саопштењу које је објавило МСП Русије, он је оценио да је овакав корак немачких и америчких власти био "скроз очекиван" и да је Москва на време почела да припрема контрамере.

Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов истакао је данас да ће амерички капацитети за ракетне нападе са територије Немачке постати потенцијална мета руских снага. Он је упозорио да овакви кораци Вашингтона и Берлина представљају претњу по међународну стабилност, и указао да, док се Русија труди да ситуација у свету буде стабилна, Американци се одлучују за пут милитаризма.

Прошле недеље, председник Русије Владимир Путин рекао је да Русија има право да започне развој и производњу ракетних система средњег и малог домета након повлачења САД из Договора о ликвидацији ракета средњег и малог домета 2019. године и изјаве да Вашингтон почиње да прави овакво оружје. Председник Русије је истакао да је САД не само већ произвео ове ракете, већ их је и "донео у Европу", где се користе у вежбама.  

Путин је подсетио да је Русија увела мораторијум на размештање оваквих својих система све док се исти ти ракетни системи не појаве у другим регионима света. Амбасадор Русије у САД оценио је данас да ће одлука Америке лоше утицати на приврженост Русије овом мораторијуму. 

image