Русија

Песков: Циљ НАТО-а је да потисне Русију – то је претња за нашу националну безбедност

Алијанса не жели мир, упозорио је портпарол председника Русије, уз коментар да Москва мора ефикасно да одговори на претње и наставак ширења НАТО-а ка истоку
Песков: Циљ НАТО-а је да потисне Русију – то је претња за нашу националну безбедност© Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Време је да се ствари назову својим именом – НАТО је дефакто у потпуности укључен у украјински сукоб, а циљ Алијансе је да потисне Русију, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков на тему овогодишњег самита Алијансе, уз оцену да је то претња по националну безбедност Руске Федерације. 

Песков је нагласио да ће Русија морати да одговори на све акције НАТО-а, укључујући наставак ширења војне инфраструктуре ка истоку, и на планове да се Украјина у будућности прихвати као нова чланица. Завршни документи које је НАТО усвојио по завршетку самита показују да Алијанса није страна која жели мир, за разлику од Москве, оценио је Песков.

"Североатлантска алијанса је потврдила своју суштину. То је алијанса која је настала у време конфронтације и са циљем да се она одржи. Алијанса извршава своју функцију. То нас обавезује да веома дубоко анализирамо одлуке донете током протекле дискусије, да веома пажљиво анализирамо текст декларације која је усвојена. Ово је веома озбиљна претња по националну безбедност наше земље. Све ово ће од нас захтевати да предузмемо промишљене, координисане, ефикасне мере као одговор у циљу сузбијања НАТО-а", оценио је он.

"Од самог почетка смо говорили да је ширење НАТО-а на Украјину неприхватљива претња за нас, за наше постојање, за нашу безбедност. Сада видимо да НАТО усваја документ где пише да ће Украјина свакако ући у НАТО", поновио је портпарол председника Владимира Путина.

Ипак, Песков је рекао да у Европи још има трезвених политичара, иако се њихов глас тешко чује због свих других изјава конфронтационе природе. Москва, како је додао, види каквом су притиску изложени ови политичари.

"Вероватно видите и чујете изјаве Европљана у вези са акцијама које (мађарски премијер Виктор) Орбан предузима. Не само да се потпуно одричу његових овлашћења, већ доводе у питање легитимитет свих ових путовања уопште, и скоро да се припремају да укину садашње председавање Мађарске Саветом ЕУ. Видимо о каквом се притиску ради", поручио је Песков.

Он је поновио да је Русија отворена за преговоре и дијалог о безбедности на европском континенту, али да у том случају Москва жели да се разговара о читавој ситуацији и свим аспектима безбедности, а не само о њеним појединим елементима.

image