Русија

Мишустин: БДП већ порастао за пет одсто, економија расте брже од прогноза

Руска економија наставља да расте упркос свим изазовима, потврдио је премијер Руске Федерације
Мишустин: БДП већ порастао за пет одсто, економија расте брже од прогнозаGetty © Anadolu / Contributor

Руска економија расте знатно већом стопом од прогнозa, рекао је премијер Руске Федерације Михаил Мишустин на састанку о економским питањима.

"Ако узмемо статистику за пет месеци, бруто домаћи производ порастао је за пет одсто у односу на исти период прошле године. То је знатно више од прогнозе, упркос свим покушајима да нас зауставе", поручио је Мишустин.

Према речима премијера, у Русији постоји веома велика потрошачка активност, пре свега због раста приватних прихода. Али, овај исти фактор, како је објаснио, утиче на раст инфлације.

"Од почетка године до 1. јула инфлација је износила 4,5 одсто. Колеге, морамо стално да се бавимо овим питањем, од тога зависи ниво живота наших грађана", рекао је Мишустин и додао да је потребно непрестано пратити макроекономску ситуацију и, по потреби, оперативно реаговати и кориговати план акције заједно са Централном банком.

Подсетимо, Русија је данас четврта економија по паритету куповне моћи. Председник Русије Владимир Путин недавно је изјавио да у Русији никада није била овако ниска стопа незапослености.

Тренутно, у Руској Федерацији запослено је око 74,1 милион људи.

image