Русија

Кремљ: Бајденове изјаве о Путину су недопустиве за једног председника

Увредљиве изјаве америчког председника на рачун Владимира Путина Москва оцењује као неприхватљиво понашање за једног председника државе, казао је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ: Бајденове изјаве о Путину су недопустиве за једног председникаGetty © Anadolu / Contributor

Изјаве председника САД Џозефа Бајдена којима он изражава непоштовање према председнику Руске Федерације Владимиру Путину су недопустиве за Москву, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, уз оцену да такво понашање није прихватљиво за председника једне државе. 

"Сличне изјаве ни мало не иду у прилог шефу америчке државе. То је оно на шта ми директно обраћамо пажњу и оно што је за нас апсолутно неприхватљиво", додао је Песков, коментаришући последњи низ увреда на рачун председника Путина. 

Подсетимо, Бајден је на завршној конференцији НАТО самита, изјавио да су се "најдубљи и најстарији страхови Европе вратили у живот", јер је "безумни убица почео да маршира". 

На питање како коментарише други гаф Бајдена када је у Вашингтону помешао Владимира Зеленског са руским лидером Владимиром Путином, а затим и бившег председника САД Доналда Трампа са потпредседницом САД Камалом Харис, Песков је одговорио:

"Обратили смо пажњу да је цео свет то приметио. И ту не може бити коментара. Јасно је да се ради о грешкама у говору. Јасно је и да су оне, вероватно, добиле тако широк одјек због унутарполитичких дискусија које сада цео свет види да се воде у Сједињеним Државама. Али то није наша ствар, ово је унутрашња ствар САД."

Кијев већ напада руску територију западним ракетама дугог домета

Портпарол Кремља поновио је данас да украјинске снаге већ изводе нападе ракетама дугог домета по руским територијама – Донбасу и Новорусији, и додао да су приче о томе да се оне могу користити за нападе дубље у територију Русе "чиста провокација".

"Не заборавимо да су Луганск, Доњецк, Херсон и Запорожје све територија Руске Федерације", напоменуо је он.

О позивима појединих земаља и званичника да се укину било каква ограничења коришћења западног оружја по руској територији, портпарол Кремља је рекао да се ради о "веома опасној ескалацији тензија". 

Ипак, како каже, на Западу још постоје неки званичници, који се противе коришћењу ракета дугог домета у украјинско-руском сукобу.

"Видимо изјаве представника неких престоница, из Лондона и тако даље, који више не виде никаква ограничења у том погледу. Али, видимо и земље које и даље покушавају да ипак одрже неку равнотежу и говоре да су против такве либерализације када је реч о употреби ових ракета дугог домета", рекао је Песков. 

Путин није знао да ће се Орбан састати са Трампом

Поводом недавно одржаног састанка мађарског премијера Виктора Орбана и бившег америчког председника Доналда Трампа, Песков је поручио да Орбан није обавестио руског председника да у оквиру своје мировне мисије планира сусрет са овим америчким политичаром. Како је додао, Путин, такође, није предао преко Орбана никакво писмо или поруку за Доналда Трампа.

image