Русија

Москва: САД крију информације о Бајденовом здравственом стању

Вашингтон је годинама ћутао о правој ситуацији у Белој кући, али више им не полази за руком да крију ове лажи, поручила је портпаролка МСП-а
Москва: САД крију информације о Бајденовом здравственом стањуwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Главна вест, сензација и резултат НАТО самита у Вашингтону, који је, поново, потресао САД и целу планету је комплетно когнитивно стање председника САД Џозефа Бајдена, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова. 

"Оно што је говорио председник САД са високих трибуна, апелујући, узгред, не на своје унутрашње проблеме, или агенду НАТО-а, већ, како испада, спомињући све – и друге земље, и друге народе, говорећи о глобалним проблемима човечанства... То је, знате, већ ствар спољнополитичких органа других земаља. И, природна реакција светске заједнице, буквално пар сати након прес обраћања Бајдена, сама по себи доста говори. То и јесте била главна вест, главни резултат самита НАТО-а", поручила је портпаролка.

Она је истакла да, ако се погледа на то како западни медији баратају информацијама о здрављу Бајдена, може се извући закључак и како ти медији, генерално, поступају са информацијама које се тичу међународне политике.  

"Цео свет већ неколико година има прилику да види како америчка дубока држава, званичне државне структуре САД и такозвани западни мејнстрим медији срастају једни са другима. Много година су крили и манипулисали информацијом о правом стању председника САД. Много година су крили право стање ствари у Белој кући. Исто тако скривају од америчке јавности ситуацију у Украјини. Колико су пута тамо вршили антиуставне преврате, како су смењивали режиме, како су финансирали унутрашње промене у Украјини како би, на крају крајева, започели нови сукоб на европском континенту", оценила је она.

На исти начин на који су манипулисали информацијом о Бајденовом стању, дуго година манипулисали су ситуацијом у Украјини, тврдећи да тамо нема нацизма и русофобије, истиче Захарова.

"Они су знали да то постоји. Знали су да америчка влада то све спонзорише и огромном количином новца разбуктава тај 'националистички бацил'. Али, ћутали су и правили се да о томе ништа не знају. Сада исто тако као што поступају са ликом Бајдена, говорећи о томе колико је он способан и, наводно, оштроуман иза затворених врата, исто тако они говоре о супер легитимитету Зеленског, наводећи неке чињенице које не одговарају реалности, а све то како би правно поткрепили то што разговарају са њим", објаснила је Захарова.

Додала је да у САД функционише такозвана "машинерија лажи", и то је, како је оценила, један од главних проблема. Управо ту машинерију САД су, како каже, искористиле у циљу демонизације Русије.

"Шта год да ураде, било да је у питању окупација Ирака, уништење Либије или државни преврат у Украјини, или разбуктавање сукоба у Европи – све ће им ићи у корист, ако само притисну дугме за уживо програм, и цео свет ће видети скроз другачију слику (од реалне), ону која је њима потребна", објаснила је портпаролка МСП-а.

Ипак, како је оценила, без обзира на све, друштвеним медијима круже кадрови америчког државног секретара Ентони Блинкена и помоћника за националну безбедност Џејка Саливана, који су "ужаснути, са својих места, гледали на то шта прича председника САД Џозефа Бајден".

"Да. Више им не успева да сакрију лаж. А исто тако неће им успети ни њихова пропаганда у вези ситуације у Украјини", закључила је Захарова.

image