Спорт

Јамал напунио 17 година дан уочи финала Еура - Срећан рођендан, златни дечаче!

Један од најбољих играча, ако не и најбољи, на Европском првенству у Немчкој, Ламин Јамал, прославио је 17. рођендан дан пре великог финала, у којем ће предводити "фурију" против Енглеске у борби за трофеј
Јамал напунио 17 година дан уочи финала Еура - Срећан рођендан, златни дечаче!Getty © Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto

Људе предодређене за велике ствари у животу лако је препознати, без обзира о којој сфери друштва се радило.

Највиспремнији, најталентованији и људи са визијом издвајају се од других, не само квалитетом и харизмом, већ и посебном енергијом која просто избија из њих.

Сви ти епитети скупили су се у лику и делу Ламина Јамала, скромног дечачића из Каталоније, од оца Мароканца и мајке из Екваторијалне Гвинеје.

Ко је одгледао макар једну утакмицу "фурије" на овом Европском првентству, могао је лако да закључи да је првотимац Барселоне попут Халејеве комете - нешто што се догађа једном у 100 година.

Вихорни младић плени својом грациозношћу, дриблинзима, асистенцијама, а против Француске у полуфиналу постигао је свој први погодак за Шпанију на великим такмичењима.

И то какав!

Јамал, који слободно време на Еуру користи решавајући домаће задатке из школе, још прошле године наговестио свој неукротиви таленат, када је мајсторијом решио Французе у полуфиналу Еура за играче до 17 година.

Ове године поново је завио "триколоре" у црно, пошто је прелепим поготком покренуо преокрет своје екипе.

А тек када људи чују да је Ламин и даље малолетан, ишчуђавању нигде краја.

И заиста, Јамал је дан уочи великог финала са Енглезима прославио свој 17. рођендан.

Већ је постао најмлађи играч који је заиграо на континенталним шампионатима, најмлађи је и стрелац у историји Еура, остало му је само да подигне трофеј намењен најбољој екипи на турниру и мисија ће бити завршена.

А, тек је почела. Јер, уколико се по јутру дан познаје - наступ Јамала на Еуру само је почетак једне блиставе каријере, која ће обликовати фудбал у годинама и деценијама које долазе.

Невероватно звучи, али за блиставу каријеру посебног дечака заслужан је и Лионел Меси.

Ламинов отац недавно је на друштвеним мрежама окачио фотографије из 2007. године, на којима тада млади и неафирмисани Аргентинац са бебом у рукама позира у свлачионици "Ноу Кампа".

Радило се о фотографисању за хуманитарни календар у организацији Уницефа, а Меси, који је тек требало да покаже да је, фудбалски гледано, ближи  Богу него овоземаљком свету, у наручју је држао малог Ламина Јамала.

У животу, све случајности су намерне. Да ли је додир бесмртног Аргентинца учинио да Јамал буде нови фудбалски месија или се једноставно уклопио усађени таленат и мукотрпни рад - остаје да се види у годинама које су пред нама.

До тада, остаје нам да уживамо у фудбалу и уметности са лоптом коју иза себе оставља Ламин.

Срећан рођендан, златни дечаче!

image