Спорт

Историјско финале у Берлину: Шпанија и Енглеска играју за европски трон

Фудбалери Шпаније и Енглеске од 21 час у Берлину играју финале Европског првенства
Историјско финале у Берлину: Шпанија и Енглеска играју за европски тронGetty © Christoph Soeder/picture alliance/Contributor

Утакмица на "Олимпијском стадиону" биће историјска јер ће након ње или "црвена фурија" постати најтрофејнија селекција "старог континента" са четири пехара или ће "горди албион" први пут постати најбољи у Европи.

Шпанија је била првак Европе 1964, 2008. и 2012. године, а Енглеска је пре три године поражена у финалу код куће од Италије на пенале.

Било је то Енглезима прво финале континенталног шампионата, а навијачи се надају да ће се вечерас "фудбал вратити кући" у складу са њиховом навијачком песмом и да ће бити освојен први велики пехар после 1966. и Светског првенства, такође на домаћем терену.

Кад је у питању Шпанија, уз три освојена пехара, има и један пораз у финалу, 1984. године од Француске.

Уколико победи, сигурно најспортскија нација ће на вечној ранг-листи иза себе оставити Немачку, која има три континенталне круне (1972, 1980. и 1996).

Традиција је на страни Енглеске која има 14 победа у 27 одиграних мечева. Шпанија је победила 10 пута, а у три наврата је сусрет завршен нерешеним исходом.

У последњем такмичарском мечу две селекције Енглеска је у октобру 2018. године као гост у Лиги нација победила 3:2.

Ниједан од стрелаца голова на том мечу неће бити на терену вечерас. Два гола за Енглеску тад је дао Рахим Стерлинг, а један Маркус Рашфорд. Стрелци за Шпанију били су Пако Алкасер и Серхио Рамос.

У стартној постави Шпаније од садашњег тима били су Алваро Мората и Родри. Код Енглеза су из садашњег тима стартери били само голман Џордан Пикфорд и капитен Хари Кејн.

Последњи пут на Европском првенству играли су 1996. године кад је Енглеска као домаћин у четвртфиналу победила 4:2 после пенала (0:0). У стартној постави Енглеске тад је био садашњи селектор Гарет Саутгејт.

Ипак, и "фурија" се узда у историју – шпански клубови и национални тимови су од маја 2001. године играли 22 финала против ривала из других земаља (не укључујући шпанска финала) и победили су у сваком од њих.

Шпанија је без сумње селекција која је највише показала на Европском првенству. Једина је окончала групну фазу са максималним учинком, а у нокаут фази је редом рушила Грузију, Немачку (после продужетка) и Француску.

Селектор Луис де ла Фуенте је на дебију на великим такмичењима показао да се ризик подмлађивања и реновирања екипе исплатио, упркос чињеници да је био под салвом критика после срамотног пораза од Шкотске (0:2) у другом колу квалификација за ЕУРО.

"Много смо радили да будемо бољи. Покушаћемо да се наметнемо у недељу тако што ћемо играти наш стил. Имаћемо доброг противника испред себе, али наша тенденција је очигледна. Покушаћемо да играмо у складу са нашим могућностима", изјавио је Де ла Фуенте на конференцији за медије.

Сматра да нема фаворита и да ће утакмица бити врло изједначена.

"Смирени смо, знамо да нема фаворита, врло је изједначено. Нећемо имати шансу за победу, ако не будемо на нивоу који смо до сада показали. Поносан сам што видим процес који смо следили да бисмо дошли овде. Нико овим играчима није дао ништа бесплатно и имамо право да будемо врло поносни."

Није се 63-годишњи стручњак либио да прецрта неколико играча који су дуги низ година били у тиму и да у стартну поставу гура од јуче 17-годишњака Ламина Јамала, који је заједно са Фабијаном Руизом и Родријем без сумње најзаслужнији што ће "фурија" играти меч за пехар.

Офанзивац Барселоне је постао и најмлађи учесник и најмлађи стрелац у историји европских шампионата и један је од кандидата да буде проглашен за најбољег играча турнира уколико Шпанија освоји титулу.

Енглеска је стигла до финала иако је од почетка турнира играла прилично лоше и неубедљиво. На старту је минимално савладала Србију, затим је везала два ремија против Данске и Словеније, а у осмини финала се спасила испадања од Словачке спектакуларним голом "маказицама" Џуда Белингема у петом минуту надокнаде.

Затим је Швајцарце елиминисала бољим извођењем пенала, а у полуфиналу је победила Холандију голом резервисте Олија Воткинса у 90. минуту.

Саутгејту је, за разлику од колеге са клупе Шпаније Де ла Фуентеа, ово четврто узастопно велико такмичење на којем води "горди албион".

На Светском првенству у Русији је стигао до полуфинала у којем је после продужетака елиминисан од Хрватске, на Европском првенству је поражен у финалу после пенала од Италије, а на Мундијалу у Катару је елиминисан од Француске у четвртфиналу.

Резултат је био 2:1, када капитен Хари Кејн није искористио пенал за изједначење у финишу сусрета.

"Не верујем у бајке, али верујем у снове. Имали смо велике снове и осетили важност тога, али морате да остварите те ствари. Била би то лепа прича и у нашим је рукама, али наступ је најважнија ствар", изјавио је Саутгејт.

Селектор Енглеза очекује да његова екипа буде неустрашива и да пружи своју најбољу верзију.

"Пратио сам многа првенства као обичан гледалац и на њима гледао приказе најважнијих момената и голова и схватио да Енглеске нема нигде на њима. Желим да играчи осете ту неустрашивост. Желим да буду у стању да буду најбоља верзија себе јер, шта год да се деси, ми смо тако јаки као група."

Он је поручио да жели да играчи играју без страха јер ће тако имати много веће шансе да победе.

"У финалу, немам никакав страх од било чега што би могло да се догоди, јер сам до сада већ прошао кроз све. Желим да и играчи осете тај мањак страха. Јер, ако немамо страх од пораза, много су нам веће шансе да ћемо победити", закључио је Саутгејт.

Финални меч судиће француски арбитар Франсоа Летексије. Помоћници уз аут линију биће му земљаци Сирил Муњије и Мехди Рахмуни. Четврти судија биће Пољак Шимон Марчињак, док ће у ВАР соби бити Француз Жером Брисар.

image