Спорт

Ђоковић против Алкараза – битка за Лондон, али и будућност тениса

Новак Ђоковић од 15 сати игра финале Вимблдона против Шпанца Карлоса Алкараза, у мечу који је реприза прошлогодишњег финала и дуел који би могао да има огроман утицај на целокупну историју светског тениса
Ђоковић против Алкараза – битка за Лондон, али и будућност тенисаGetty © Clive Brunskill

Српски тенисер има шансу да поправи сопствени рекорд, освоји 25. гренд слем титулу и додатно побегне Рафаелу Надалу (22).

Новак такође у свом 10. финалу жели осму титулу на Вимблдону, колико је освојио рекордер Ол Ингланд клуба Роџер Федерер.

Седмоструки шампион Вимблдона је до финала стигао само пет недеља после операције колена, а на терену се није ни приметило да је Србин имао огромне проблеме на Ролан Гаросу због којих је морао "под нож".

"Знам да Роџер има осам, а ја седам. Такође, ту је и 25 гренд слемова. Наравно да служи као мотивација, али ту је и велики притисак. Са 37 година од себе очекујем да победим готово све мечеве, а и публика. Покушавам да будем на нивоу Јаника (Синера), Карлоса, Саше (Зверева) или било којих од њих", почео је Ђоковић.

"Ове сезоне најслабији резултати које сам имао у последњих много година. Морам томе да се адаптирам. Историјски гледано, постоје сезоне у којима нисам добро играо, па бих освојио Вимблдон и све би се променило. На пример 2018. године када сам имао операцију лакта и изгубио сам ренкинг. Нисам играо тенис какав сам желео, па сам освојио Вимблдон. Потом и Ју-Ес опен, па сам се вратио на прво место. Вимблдон из мене извлачи оно најбоље."

Операција није оставила трага, па је Ђоковић рутински стигао до финала победама над Витом Копривом, Џејкобом Фернлијем, Алексом Попирином, Холгером Рунеом и Лоренцом Музетијем, док му је у четвртфиналу предао Алекс де Минор због повреде.

Биће ово шести меч између најбољег тенисера свих времена и младог изазивача који се са пуним правом нада да би могао да добаци до висина на којима је Ђоковић.

Србин води 3-2 у победама, а славио је у последња два дуела, која су играна после прошлогодишње победе Алкараза у финалу Вимблдона 3:2 (1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4) за четири сата у 42 минута, што је друго најдуже финале у историји јединог гренд слема на трави.

Из ове перспективе можда делује неважно, али исход данашњег меча може у будућности да се испостави као кључан за рекорд по броју највише освојених грен слем пехара.

Ђоковић (37) их има 24, а Алкараз (21) "само" три, али имајући у виду да у његовој генерацији наредних година једино Јаник Синер може да га спречи да осваја гренд слем пехаре, Шпанац би могао да има отворен пут ка обарању Новаковог рекорда по броју најважнијих пехара уколико данас слави.

"Реприза прошлогодишњег финала и свако се нада другачијем исходу. Он је сјајан пример младог играча, који лепо балансира живот. Поседује велику харизму, осмехује се и људи га воле."

"Заслужује све што му се дешава, пред њим је велика каријера, освојиће много слемова, али надам се да неће славити у овом финалу. Шалу на страну, већ ме је добио у финалу прошле године у пет сетова. Не очекујем ништа другачије ни сада. Он је комплетан играч и мораћу да одиграм најбоље што знам, да бих га победио."

Занимљиво је да је на данашњи дан, 2019. године, одиграно епско финале између Ђоковића и Роџера Федерера.

Швајцарац је на свој сервис у петом сету имао две везане меч лопте, али их није искористио, па је на крају Србин победио 3:2 (7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (7:4), 4:6, 13:12 (7:3)) после четири сата и 57 минута, што је најдуже финале у историји Вимблдона.

"Мислим да ће енглеска публика добити најбоље од оба света. Имаће довољно времена да уживају и у фудбалу и тенису. Сигуран сам да ће га људи широм света пратити. То даје додатан допринос овом мечу. Не знам да ли ћу му сломити срце, не планирам то да урадим."

Још једном је Новак прокоментарисао младог Шпанца.

"То како игра на трави последњих пар година је било сјајно. Видим много сличности у нашој игри. То је вероватно његов највећи атрибут – што може да игра на свакој подлози и прилагоди се сваком противнику. Импресивно је шта је урадио тако млад, комплетан је играч. Надам се да ће ми дати ово финале за два дана, после тога ћу навијати за њега", закључио је Ђоковић.

С друге стране, и Алкараз, који има максималних 3-0 у финалима четири највећа турнира, спреман је за велику битку.

"Сви знају Ђоковића. Играо је много гренд слем финала, освојио их је доста. Прошле године је било заиста тешко. Направио ми је велики проблем. Али, да, знам какав ће осећај бити играти против Ђоковића. Играли смо неколико пута на гренд слему, финалу мастерса."

"Знам шта ћу морати да урадим. Наравно да и он зна шта треба да уради да би победио. Биће интересантно. Спреман сам да прихватим тај изазов, спреман сам то да урадим добро", рекао је Алкараз.

Светски "број 2" победе у Лондону прослављао је "свирајући виолину" за своју ћеркицу, која заједно са братом Стефаном бодри тату на путу ка историји.

Нека се на крају зачује још једна Симфонија за Тару...

image