Спорт

Новак разбијен у финалу Вимблдона - моћни Алкараз показао Србину ко је главни

Новак Ђоковић ни другу годину у низу није успео да слави у финалу Вимблдона против младог Шпанца, који је стигао до четврте гренд слем титуле у каријери
Новак разбијен у финалу Вимблдона - моћни Алкараз показао Србину ко је главниGetty © Aaron Chown - PA Images / Contributor

Карлос Алкараз је освојио и четврту гренд слем титулу у каријери, а другу ове године, пошто је трофеја на Ролан Гаросу успео да стигне и до пехара на Вимблдону.

У репризи финала из прошле године, Алкараз је овог пута био далеко убедљивији против Ђоковића који једноставно није одговорио изазову - 3:0 (6:2, 6:2, 7:6).

И док се прошле године играло пет сетова у маратонском стилу, овог пута је доста брзо изгледало да такав меч нећемо добити.

Јер, Ђоковић је од старта меча био далеко од свог ривала по нивоу игре. Врло брзо је Шпанац стигао до два брејка, на семафору је стајало 1:5 и било је јасно да Новака очекује још тежи посао, да ће морати да прави преокрет у овом мечу.

Но, није други сет донео никакав бољитак. Новак није сервисима правио никакву штету ривалу, ударци су му били углавном млаки, а кретња није могла да буде на препознатљивом нивоу услед Алкаразове изузетно агресивне и чврсте игре.

Шпанац је користио све прилике које му је Ђоковић пружао, осим у финишу трећег сета. Тада је Алкараз при резултату 5:4 имао три узастопне меч лопте на свој сервис, а све три је Србин успео да некако спаси, највише захваљујући грешкама младог Шпанца.

Ако је неко тада сматрао да је ово знак да ће се Ђоковић "пробудити" и направити ново чудо, имао је разлога за то. Радио је то већ Новак, радио је и на данашњи дан пре пет година када је тако преокренуо против Роџера Федерера.

Ипак, било је ово превелики залогај и за највећег у историји. Ђоковић је догурао до тај-брејка у трећем сету, али тамо су поново испливали проблеми који су га мучили током меча - млаки напади које је Алкараз умео да казни винерима.

На крају, Алкараз је четврту меч лопту искористио, прву у тај-брејку, и тако успео да постане један од ретких играча који су у истој сезони освајали и Ролан Гарос и Вимблдон. Сада је на четири гренд слема, док Ђоковић остаје на 24.

Снови о "броју 25" мораће да се још сањају, до неке друге прилике...

  • 14. јул 2024 • 17:37

    17:37

    Крај - Алкараз је одбранио титулу на Вимблдону!

    Готово је, успео је Ђоковић да спаси три меч лопте на 5:4 у трећем сету, одвукао га је у тај-брејк, али тамо није успео да избори четврти сет.

    Алкараз је на крају славио 6:2, 6:2, 7:6 (7:4) и тако освојио четврту гренд слем титулу у каријери, а другу у каријери.

    Ђоковић тако ни у другом покушају није успео да савлада Алкараза у финалу гренд слема. Остаје на 24 слема...

  • 17:28

    Идемо у тај-брејк - 6:6

    Сада је Алкараз сигурно освојио свој гем и тај-брејк све одлучује.

  • 17:24

    Сигуран гем Новака - 6:5

    Као да је и публика још у шоку - Алкараз је практично ставио једну руку на пехар, а само неколико минута касније, Новак води у трећем сету.

    Сада ће момак из Мурсије морати да сервира за останак у сету.

  • 17:22

    Ђоковић спасио три меч лопте - 5:5!

    Невероватна ситуација, Карлос Алкараз није искористио ниједну од три узастопне меч лопте! Било је 5:4 и 40:0, сервирао је Шпанац, али је заређао са грешкама.

    Ђоковић је освојио пет поена у низу и на сјајан начин успео да се извуче и остане у мечу. Сви су већ видели Алкараза са пехаром у рукама.

  • 17:14

    Алкараз сервира за победу - 4:5

    Катастрофалан гем је одиграо Новак на свој сервис при резултату 4:4 и са невероватном лакоћом је Шпанац стигао до новог брејка, вероватно и одлучујућег јер ће сада сервирати за освајање четвртог гренд слема у каријери, а другог на Вимблдону.

  • 17:07

    Ђоковић води 4:3

    Штета, могло је да буде и убедљивије, јер је Новак имао брејк лопту на сервис Алкараза при резултату 3:3. Ипак, тада је Шпанац одсервирао маестрално и успео да некако извуче гем у своју корист.

    Ипак, уследио је нови сигуран гем за Новака на његов сервис, још један без изгубљеног поена. Сервис делује све сигурнији, али још увек нема брејка у трећем сету.

  • 16:52

    Новак први пут осваја три гема у сету

    Сада је 3:2, и то након што су оба играча по једном одсервирали гемове без изгубљеног поена. Овај други, који је Ђоковић освојио "с нулом" је био врло важан, сервис је супер функционисао и ударци су имали праву дубину. Да видимо може ли коначно да закомпликује овај дуел...

  • 16:46

    Ево и урлика Ђоковића - 2:1

    Успео је некако да спаси две брејк лопте Ђоковић у овом гему и на крају и да га освоји, да други пут поведе у трећем сету, а на крају смо га први пут видели и да емотивније реагује. Урликом као да је себе бодрио и покушао да пробуди оно у себи што знамо да има.

    До сада то на терену није показивао, јер је овај меч од почетка ишао у једном смеру...

  • 16:36

    По један гем на старту трећег сета

    Ђоковић је освојио први гем на свој сервис и први пут је водио у бар неком од ова три сета. Потом је пропустио сјајну шансу на 15:30 на сервис Алкараза, био је јако близу брејк лопти, али на крају је Шпанац изједначио на 1:1.

  • 16:25

    Други сет - Алкараз 6:2!

    Као и у првом, тако и у другом Карлос Алкараз крајње убедљиво стиже до сета у ком је направио два брејка.

    После само сат и 16 минута игре, Шпанац је на сет од не само победе у финалу Вимблдона, већ убедљиве победе против најбољег тенисера у историји.

    Ђоковић на терену баш и не изгледа као неко ко верује у победу, и није тако деловао од почетка меча...

image