Спорт

Шпанцима признања - Родри МВП као Ћави и Инијеста, Јамал може све поново и 2028.

Када екипа заврши турнир са седам победа из седам утакмица, јасно је да ће њихови играчи заслужити и појединачна признања
Шпанцима признања - Родри МВП као Ћави и Инијеста, Јамал може све поново и 2028.Getty © Visionhaus / Contributor

Шпански фудбалер Родри проглашен је за најкориснијег фудбалера Европског првенства, док је за најбољег младог играча проглашен такође члан новог првака Европе Ламин Јамал.

Родри и Јамал су одиграли свих седам утакмица у дресу Шпаније у Немачкој и уз Ника Вилијамса, Данија Олма и Фабијана Руиза највише допринели да "фурија" четврти пут и историји постане најбоља у Европи.

Везиста Манчестер Ситија Родри је у потпуности контролисао средину терена на шест од седам утакмица Шпаније (није играо против Албаније због парних картона), а постигао је и један гол, у победи 4:1 против Грузије у осмини финала.

Занимљиво, Родри је трећи шпански фудбалер у историји Еура који је понео ово признање, а пре њега то су 2008. и 2012. успели Ћави Ернандез и Андрес Инијеста. Ово признање је уведено 1996. године, а иза Шпанаца са два признања су Французи - Зинедин Зидан и Антоан Гризман.

Што се тиче младог Јамала, он је играо свих седам утакмица за "фурију", а уз један гол (у полуфиналу против Француске) уписао је и четири асистенције. Но, Јамал је толико млад - у суботу је прославио 17. рођендан - да ће и на наредном Европском првенству 2028. године спадати у играче који би могли да конкуришу за награду најбољег младог играча турнира.

image