Спорт

Ни Новак ово није могао да спречи - Алкараз урадио оно што се чекало 25 година

Карлос Алкараз је успео да одбрани наслов првака Вимблдона, пошто је у недељу другу годину заредом у финалу савладао Новака Ђоковића
Ни Новак ово није могао да спречи - Алкараз урадио оно што се чекало 25 годинаGetty © Frey/TPN / Contributor

Овога пута било је далеко убедљивије него пре 12 месеци, пошто је Шпанац славио 6:2, 6:2, 7:6, а овим тријумфом успео је да уради и нешто што нико ван "велике тројке" није урадио пуних 25 година!

Алкараз је освајањем Вимблдона постао први играч који се не зове Роџер Федерер, Рафаел Надал или Новак Ђоковић који је освојио два гренд слема у истој сезони још од 1999. године.

Последњи пре "велике тројке" који је то успео да уради био је Андре Агаси, а Американац је тада дизао трофеје на Ролан Гаросу и Ју-Ес опену.

После тога, чекало се на Федерера и 2004. годину, а Швајцарац је бар два слема у сезони успевао да подигне у шест различитих година. Надал је 2008. први пут успео тако нешто, а и он је шест пута у каријери имао сезоне са бар два освојена слема.

На крају, Ђоковић је први пут два слема у истој сезони освојио 2011. године, а он је рекордер са седам таквих година у каријери (од чега су четири биле са по три слема).

Чињеница је да је Алкараз био млађи од сваког од ових великана када је остварио такав успех, а на Ју-Ес опену ће покушати да преотме још један трофеј који је тренутно у власништву Новака Ђоковића, пошто је то на Ролан Гаросу већ успео овог пролећа.

image