Спорт

Станојевић беснео због два "бонуса" у Суперлиги: Лудило, ненормална и противправна одлука

Тренер фудбалског клуба Партизан Александар Станојевић упутио је салву критика на рачун ФСС-а због новог правила које ступа на снагу за неколико дана
Станојевић беснео због два "бонуса" у Суперлиги: Лудило, ненормална и противправна одлука© Dusan Milenkovic/ATAImages

Извршни одбор Фудбалског савеза Србије прихватио је предлог Заједнице клубова Супер и Прве лиге Србије да у сезони 2024/25 сваки клуб мора да има два "бонус" играча у стартних 11.

Станојевић се обратио новинарима пред почетак нове такмичарске сезоне и говорио о бројним темама, међу којима је главна била баш о "бонусима"

"Ако причамо о бонусима, ја мало слабије пратим медије и портале. За мене је то ненормална ствар. Могао бих и вас да питам. Не причамо да ли смо за бонусе или нисмо. Играч од 23 године није бонус, он је ожењен и има децу. То на свету не постоји. Није нормално, која је перспектива, разумем да има 18 година...", почео је Станојевић оштро обраћање медијима.

"Знате да сам раније стављао играче од 16 и по година. Ако причамо о томе, колико знам – нису били сви клубови за. Чак је и Збиљић послао да не може против закона. Ко је донео ову одлуку? Мора да одговара, ко је донео ненормалну и противправну одлуку? Против права и незаконито. Причали смо и ми да се лига скраћује, па јесмо ли је скратили?"

Због тога су и у Хумској водили рачуна приликом прелазног рока.

"Ми смо правили овде тим и прелазни рок у склопу са правилима. Ко спречава друге клубове да стави бонусе, нек ставе 10 бонуса и нек буду развојна екипа? Све то може. Ми смо за бонусе, по закону и прописима. Нико не одговара за то!"

Додао је да многе друге ствари не функционишу.

"Суштина је то ако хоћеш добро српском фудбалу. Стопирај да немаш странце, па играј са Србима. Ако причамо о репрезентацији, имате успеха само у кадетској селекцији где нема бонуса, где немате гломазну лигу."

Опет се вратио на начин на који је донета измена пред почетак нове сезоне.

"Имате ситуацију где годинама имате бонусе, немамо успехе младе репрезентације, знате сви за резултате које су правили. То је нешто што..."

"О бонусима мора да се прича са стручне стране, праве се спинови да су сви клубови били за бонусе, колико знам када се десила ова одлука, нису били сви клубови. Председник Заједнице је послао поруку да треба да се гласа, ја нисам видео да је било гласање. Мораш са потпуном правном и кривичном одговорношћу да донесеш одлуку. Ко је донео одлуку? Ко је донео ненормалну одлуку? Да ли је имао подршку од некога, за такву одлуку мораш да имаш подршку, не можеш да донесеш противправну и незакониту одлуку."

Нови-стари тренер црно-белих оптужио водеће људе Фудбалског савеза.

"Ко је Извршни одбор, ко је председник ФСС? Шта ја да очекујем у будућности као тренер једног клуба? Шта ћемо кад се буде причало о интензитету фаула у дербију? А то теби окреће целу сезону, можда губиш титулу, можда добијаш отказ. У старту се не поштују прописи. Само бисмо да будемо исти, да имамо третман. Да основе ствари буду исте, да функционишемо. Не ово ко има већи буџет... Да ли се некада десило да се донесе оваква противправна одлука? Ми смо забринути због тих околности."

За крај, навео је да је забринут јер је очекивао да ће ситуација бити другачија када се враћао у српски фудбал.

"Знам где сам дошао, али сам добио уверење да ће основне ствари бити поштоване стриктно и зато сам дошао. Нисмо ни кренули сезону, ја не знам ко је донео одлуку, ко је део Извршног одбора који је донео, да јавно каже ја сам донео противправну одлуку. Да изађе и каже, ја сам донео. Нико није хтео да потпише што је било на заједници свих клубова када је требало да се гласа. Не знам да ли је неко потписао, ко је то у ИО и ко је донео одлуку."

"Сутра можеш да убијеш човека и не одговараш. Тако то гледам, ово је живот и све, за мене су то ненормалне ствари, знам како и шта, али нисам очекивао да се ово деси. Или је то вама толико нормално да се преко тога пређе, навикли смо и нормално је. Не знам, можда ја грешим, можда ја другачије гледам", закључио је Станојевић.

image