Финале је неуспех – Саутгејт поднео оставку, није више селектор Енглеске

Два дана после пораза у финалу Европског првенства, "горди албион" је остао без селектора

Гарет Саутгејт није више селектор фудбалске репрезентације Енглеске, пошто је поднео оставку у уторак.

Саутгејт је одлучио да напусти тим после другог узастопног пораза у финалима континенталних шампионата, овога пута од Шпаније резултатом 2:1.

Фудбал се ипак није вратио кући, пошто су претходно Енглези изгубили од Италијана на "Вемблију" 2021. године, а годину дана касније и у полуфиналу Светског првенства.

Он је током читавог такмичења био на мети критика због бледих партија тима, али је и поред тога имао прилику да се бори за трофеј. Није у томе успео и одлучио је да оде, опростивши се писмом навијачима.

"Као поносни Енглез, била ми је животна час да играм и водим Енглеску. Значило ми је све и дао сам све. Али, време је за промену и за ново поглавље", поручио је Саутгејт.

Водио је Енглеску осам година на 102 утакмице у којима је остварио 61 победу уз 17 пораза (59,8%).

Некадашњи штопер Кристал Паласа, Астон Виле и Мидлзброа одиграо је више од 500 утакмица у Премијер лиги.

Пре него што је постао селектор Енглеске, три године је водио У21 репрезентацију, а тренерску каријеру је почео у Мидлзброу, чим је окончао играчку у истом клубу.

Већ се спекулише ко ће га наследити, а међу главним кандидатима су менаџер Њукасла Еди Хау, потом Грејем Потер, Маурисио Покетино и селектор младе репрезентације Енглеске Ли Карсли.