Спорт

Брисел одбио мировни предлог Орбана о Украјини? "Прво да се повуку руске трупе"

Шарл Мишел је истакао у писму мађарском премијеру Виктору Орбану да политика ЕУ о повећању испорука оружја Кијеву "није политика рата, већ управо супротно"
Брисел одбио мировни предлог Орбана о Украјини? "Прво да се повуку руске трупе"© Tanjug/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

ШЕФ Европског савета Шарл Мишел одбацио је мировне предлоге мађарског премијера Виктора Орбана, рекавши да "без Украјине не могу да се воде мировни преговори у Украјини". Мишел је о томе написао у писму мађарском премијеру, пренео је Ројтерс, који је имао увид у ово писмо.

Мишел је истакао да политика ЕУ о повећању испорука оружја Кијеву "није политика рата, већ управо супротно".

Мишел је написао и да ЕУ инсистира на "повлачењу руских трупа из Украјине".

"Ротирајуће председништво Савета ЕУ нема никакву улогу у представљању Уније на међународној сцени и нема мандат Европског савета да се ангажује у име
Уније", навео је Мишел у писму Орбану.

Претходно је мађарски премијер Виктор Орбан послао писмо шефу Европског савета Шарлу Мишелу, позивајући га да обнови дипломатске односе са Руском Федерацијом и почне преговоре са Кином о конференцији за решавање украјинског сукоба.

Мађарска тренутно председава Саветом ЕУ по принципу ротације.

Претходно је "Фајненшел тајмс" објавио да је Орбан навео у писму Мишелу и другим лидерима ЕУ да ће Доналд Трамп, ако победи на председничким изборима у САД у новембру, брзо захтевати мировне преговоре између Русије и Украјине.

Лист наводи да је Орбан у писму упућеном након што је недавно посетио Кијев, Москву, Пекинг и САД, где је на Флориди разговарао са Трампом, написао да то значи да би у случају победе Трампа ЕУ требало да поново отвори директну дипломатску комуникацију са Русијом и почне преговоре са Кином како би се пронашло мирно решење за рат у Украјини.

Премијер Мађарске је, према "Фајненшел тајмсу", у писму такође навео да је, на основу његових недавних разговора са руским председником Владимиром Путином, кинеским председником Си Ђинпингом и Владимиром Зеленским, општи утисак био "да ће интензитет војног сукоба радикално ескалирати у блиској будућности".

Према речима Орбана, то значи да би ЕУ требало да предвиди промену у политици САД и да прихвати потребу за хитним преговорима између Русије и Украјине или да преузме већу одговорност за финансирање одбране Украјине.

Политички саветник мађарског премијера изјавио је у понедељак да је Орбан писаним путем упознао лидере Европског савета са искуствима преговора о миру у Украјини, прве фазе мировне мисије и са планом Мађарске који садржи реалну процену ситуације и реалне циљеве, као и одговарајући распоред деловања.

image