Брисел одбио мировни предлог Орбана о Украјини? "Прво да се повуку руске трупе"

Шарл Мишел је истакао у писму мађарском премијеру Виктору Орбану да политика ЕУ о повећању испорука оружја Кијеву "није политика рата, већ управо супротно"

ШЕФ Европског савета Шарл Мишел одбацио је мировне предлоге мађарског премијера Виктора Орбана, рекавши да "без Украјине не могу да се воде мировни преговори у Украјини". Мишел је о томе написао у писму мађарском премијеру, пренео је Ројтерс, који је имао увид у ово писмо.

Мишел је истакао да политика ЕУ о повећању испорука оружја Кијеву "није политика рата, већ управо супротно".

Мишел је написао и да ЕУ инсистира на "повлачењу руских трупа из Украјине".

"Ротирајуће председништво Савета ЕУ нема никакву улогу у представљању Уније на међународној сцени и нема мандат Европског савета да се ангажује у име
Уније", навео је Мишел у писму Орбану.

Претходно је мађарски премијер Виктор Орбан послао писмо шефу Европског савета Шарлу Мишелу, позивајући га да обнови дипломатске односе са Руском Федерацијом и почне преговоре са Кином о конференцији за решавање украјинског сукоба.

Мађарска тренутно председава Саветом ЕУ по принципу ротације.

Претходно је "Фајненшел тајмс" објавио да је Орбан навео у писму Мишелу и другим лидерима ЕУ да ће Доналд Трамп, ако победи на председничким изборима у САД у новембру, брзо захтевати мировне преговоре између Русије и Украјине.

Лист наводи да је Орбан у писму упућеном након што је недавно посетио Кијев, Москву, Пекинг и САД, где је на Флориди разговарао са Трампом, написао да то значи да би у случају победе Трампа ЕУ требало да поново отвори директну дипломатску комуникацију са Русијом и почне преговоре са Кином како би се пронашло мирно решење за рат у Украјини.

Премијер Мађарске је, према "Фајненшел тајмсу", у писму такође навео да је, на основу његових недавних разговора са руским председником Владимиром Путином, кинеским председником Си Ђинпингом и Владимиром Зеленским, општи утисак био "да ће интензитет војног сукоба радикално ескалирати у блиској будућности".

Према речима Орбана, то значи да би ЕУ требало да предвиди промену у политици САД и да прихвати потребу за хитним преговорима између Русије и Украјине или да преузме већу одговорност за финансирање одбране Украјине.

Политички саветник мађарског премијера изјавио је у понедељак да је Орбан писаним путем упознао лидере Европског савета са искуствима преговора о миру у Украјини, прве фазе мировне мисије и са планом Мађарске који садржи реалну процену ситуације и реалне циљеве, као и одговарајући распоред деловања.