Спорт

Весић: Од студије о процени утицаја на животну средину зависи издавање дозвола за пројекат "Јадар"

Да би неко могао да почне са било каквим пројектом, неопходно је да испуни све законске услове, поручио је министар
Весић: Од студије о процени утицаја на животну средину зависи издавање дозвола за пројекат "Јадар"© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић je изјавио да Влада Србије није оживела пројекат "Јадар", већ је спровела одлуку Уставног суда и вратила на снагу просторни план за подручје Јадар, односно уредбу која је постојала до јануара 2022. године.

"Да би неко могао да почне са било каквим пројектом, неопходно је да испуни све законске услове како бисмо могли да разговарамо да ли ће пројекта бити. Од данас важи просторни план и објављен је у Службеном гласнику", рекао је Весић за РТС.

Он је истакао да ће да ће издавање дозвола зависити од студије процене утицаја на животну средину.

"Тражићемо највише европске стандарде и без тога неће моћи да се настави поступак. Јер студија мора да покаже да ли је могуће испунити највише стандарде у заптити животне средине. Уз највише еколошке стандарде, тражићемо да се унапреди цео тај део Србије, а то би подразумевало и низ инфраструктурних пројеката", рекао је министар.

Весић је нагласио да ће ако се пројекат прихвати, Влада Србије инсистирати да се на том простору изгради фабрике за батерије и производни погони који ће омогућити развој западне Србије.

Он је рекао да ће се бити завршена брза саобраћајница до Лознице и Малог Зворника, да ће бити урађена реконструкција пруге Рума–Шабац, као и пут Ваљево–Лозница.

Када је реч о противљењу том пројекту министар каже да постоји процедура која је јавна и транспарентна.

"То подразумева и јавну расправу и на тај начин јавност ће бити укључена, сви заинтересовани. Одлука уставног суда не може да се коментарише, та одлука је донета против Владе и ми је поштујемо", рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. 

Весић је подвукао да ће у овом процесу Влада Србије блиско сарађивати са партнерима из ЕУ.

image