Спорт

Аргентинци славили титулу уз расистичке увреде Французима, Енцо Фернандез се извињава

Фудбалери Аргентине одбранили су трофеј на Копа Америци, а прославу титуле обележила је и увредљива песма на рачун Француза
Аргентинци славили титулу уз расистичке увреде Французима, Енцо Фернандез се извињаваGetty © Stephen Nadler/ISI Photos

Везиста Челсија Енцо Фернандез објавио је на свом "Инстаграм" профилу део атмосфере током прославе титуле шампиона континента, током које су играчи певали и песму увредљивог карактера.

Конкретна песма односи се на француске фудбалере, а у њој се погрдно говори о њиховом афричком пореклу.

Реаговао је и Енцов саиграч из Челсија Весли Фофана, који је посотвао снимак песме уз коментар: "Фудбал 2024 - Сиров расизам!"

Фернадез се јавно извинио, рекавши да је "дозволио да га понесе прослава титуле", али да "изговорене речи никако не одражавају његова уверења или карактер".

Огласио и Челси, који је саопштио да је покренуо интерни дисиплински поступак против Аргентинца.

Реаговала и Фудбалска федерација Француске

Фудбалски савез Француске ће контактирати савез Аргентине у вези са видео снимком који је Фернандез објавио на друштвеним мрежама.

У саопштењу Француског савеза наводи се да председник Филип Дијало "најоштрије осуђује неприхватљиве и дискриминаторне примедбе које су изнете на рачун играча француског тима".

"Суочен са озбиљношћу ових шокантних примедби, супротних вредностима спорта и људских права, председник Савеза је одлучио да се директно жали свом аргентинском колеги и ФИФА и да поднесе правну тужбу за расно увредљиве и дискриминаторне примедбе", стоји у саопштењу Француског савеза.

Аргентински савез се до сад није огласио.

image