Спорт

Србија највише награђује злато од свих учесника Олимпијских игара!

Недавно је донета одлука по којој ће држава давати сваком освајачу златне медаље по 200.000 евра
Србија највише награђује злато од свих учесника Олимпијских игара!© Marc Piasecki / Stringer

Србија је земља која највише плаћа олимпијско злато од свих учесника Олимпијских игара у Паризу.

За најсјаније одличје на највећој смотри светског спорта, држава ће издвојити по 200 хиљада евра или 214.900 долара.

Амерички "Ју-Ес-Ес Тудеј" спровео је истраживање, уз комуникацију са представницима више од 40 националних олимпијских комитета.

Србија се налази на првој позицији захваљујући одлуци која је потврђена крајем јуна, а коју је лично саопштио председник Александар Вучић.

"Олимпијске игре су постале такимичење нација, а не само појединаца – то је успех за целу земљу. Ми сада подижемо награду за златну медаљу на 200.000 евра, што није безначајно. Донесете медаљу и сутра добијете паре", поручио је тада Вучић, истакавши да очекује двоцифрен број медаља.

На другом месту иза Србије је Малезија, која за злато плаћа 212 хиљада долара, док је трећи Мароко са износом од 200.525 зелених новчаница.

Следе Италија, Литванија, Мађарска, Украјина и занимљиво је на осмом месту Олимпијски комитет тзв. Косова. За евентуално злато у јужној српској покрајини биће издвојено тачно 100 хиљада евра или 107,450 долара.

Што се највећих светских сила тиче, посебно је необична позиција Америке, која своје олимпијце награђује са 37.500 долара за злато, што је шест пута мање него што могу да инкасирају српски спортисти.

Олимпијске игре на програму су од 26. јула до 11. августа.

image