Спорт

Украјинци напали Партизан због играња у Русији: Скандал пред меч – неће се ни поздравити

Фудбалери Партизана у уторак од 20.00 играју први меч другог кола квалификација за Лигу шампиона против украјинског Динама, али уместо у Кијеву, гостују у пољском Лублину
Украјинци напали Партизан због играња у Русији: Скандал пред меч – неће се ни поздравити© YouTube / screenshot / FC Dynamo Kyiv

Разлог за то је актуелни рат у Украјини, а пре тог сусрета, тренер Динама Олександар Шовковски прочитао је саопштење у којим се београдски црно-бели нападају због учешћа на припремном турниру у Русији.

Партизан је почетком јула играо на "Братском турниру" у Москви против ЦСКА и Динама из Москве, спремајући се за нову сезону.

То се Украјинцима нимало није допало, па су тако у политичку причу око рата у њиховој земљи покушали да умешају и Партизан, који са тим нема никакве везе.

"Рећи ћу то благо, да не разумемо путовање Фудбалског клуба Партизан у Москву на пријатељски 'Братски турнир', где су играли серију утакмица против локалних клубова и изразили су знаке солидарности са онима који воде агресивни и 'мистериозни' рат против нас, окупирајући наше земље, уништавајући градове и села. Они убијају и сакате наше људе и децу. И поврх тога, урадили су то упркос јасној одлуци УЕФА да избаци руске клубове из свих међународних такмичења под својим окриљем. Та одлука усвојена је одмах након почетка свеобухватне агресије Русије на нашу земљу", читао је Шовковски саопштење клуба током конференције за медије.

"Посебно нисмо хтели да издајемо било какво саопштење за јавност у вези са овим, да не бисмо подстицали непријатељство пре утакмице. Ипак, ако узмемо у обзир све наведене околности, принуђени смо да одбијемо све формалности пре утакмице. Наша позиција је заснована искључиво на потезима Фудбалског клуба Партизан, који је ишао на тај турнир у земљу која напада и убија грађане наше земље. И сматрамо да ти потези нису пријатељски према нашем клубу и према нашој земљи", додао је он.

"Упркос свему изреченом, тим је потпуно фокусиран на припрему утакмице и на жељу да покаже своје професионалне квалитете, чијем приказивању стремимо на утакмици против Партизана, потпуно пратећи правила УЕФА фер-плеја", завршио је Украјинац, који је тако наговестио да играчи Динамо Кијева неће поздравити играче Партизана уочи сусрета.

image