Спорт

Хиљаде демонстраната протестује испред Капитола пред Нетанјахуов говор у Конгресу

Окупљенима се обратила и оскаром награђена глумица Сузан Сарандон
Хиљаде демонстраната протестује испред Капитола пред Нетанјахуов говор у Конгресу© tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Хиљаде демонстраната се окупило у близини америчког Капитола уочи говора израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа пред Конгресом.

Поједини демонстранти који се противе израелском рату у Гази носе палестинске заставе, а бина је окићена транспарентима међу којима и једним на којем пише да је израелски премијер "тражени ратни злочинац", пренео је Ројтерс.

Оскаром награђена глумица Сузан Сарандон изашла је на бину и осудила број погинулих.

"Нико није слободан док сви нису слободни", поручила је Сарандон.

У близини су демонстранти поставили скоро 30 картонских ковчега у људској величини умотаних у палестинске заставе у знак сећања на погинуле у рату у Гази.

Саобраћај је обустављен у близини Капитола.

Чланови ултра-ортодоксне јеврејске групе носили су палестинске заставе и натписе "Слободна Палестина" и "Антиционизам није антисемитизам", док је група млађих демонстраната плесала уз арапску музику и носила велике транспаренте са натписима "Стоп наоружавању Израела" и "Стоп ратним злочинима у Гази".

Пропалестинске групе и студенти већ месецима протестују у САД против израелске офанзиве у Гази.

Нетанјаху ће се обратити конгресменима оба дома Конгреса у намери да добије подршку за рат Израела против Хамаса у Појасу Газе и тиме ће постати први страни лидер који се четири пута обратио америчком Конгресу.

image