Спорт

Пешић пред меч са Американцима: Да не верујемо, не бисмо излазили на паркет

Селектор кошаркашке репрезентације Србије истакао је да је први меч на турниру увек најважнији, као и да су "орлови" спремни за сусрет са главним фаворитом за златну медаљу
Пешић пред меч са Американцима: Да не верујемо, не бисмо излазили на паркетGetty © Yong Teck Lim

Србија ће у недељу од 17.15 часова играти против САД у оквиру првог кола Групе Ц.

Искусни стручњак истакао је да "орлови" морају одбраном да траже своју шансу на мечу.

"Како се супротставити против једног једног тима са израженим индивидуалним квалитетима, јер је то је прва помисао на њих. Кад помислиш на њихову екипу, онда помислиш на атлетику, на изузетну брзину, на висок ниво индивидуалне технике и талента које они носе. И како се супротставити? Па наравно да не треба ни да улазиш у дворану ако ниси спреман да једном тимском, пре свега одбраном, покушаш да тај њихов индивидуални квалитет њихов неутралишеш. Тако да је то прва ствар на којој радимо, тренирали смо то и у припреми за утакмицу увек постоји план игре и покушаћемо да тај план игре спроведемо. Већ сам рекао шта је први задатак", рекао је Пешић у Лилу.

Селектор Србије изјавио је да његови изабраници морају да покушају на све начине да спроведу план игре и да грешке сведу наминимум, ако желе да се представе на прави начин ред јаким ривалом.

"Други задатак је да ми морамо да знамо да кошарка није хокеј на леду, већ је то кошарка где промена ритма је најважнији део игре и у том смислу смо се и припремали да знамо кад променити ритам у нападу. То подразумева да ми наше системе морамо, да играмо прецизно, јасно, са самопоуздањем и да на такав начин једноставно пробамо да спроведемо тај наш план игре који ми желимо да презентујемо овде на Олимпијском турниру. У свему томе као и увек, екипа која прави мање грешака, пре свега изгубљених лопти, одмах добије предности и то је јасно и на такав начин се повећава и самопоуздање играча и на томе смо радили и о томе говоримо. И зато је потребно да у нападу, пре свега будемо прецизни, јасни, да знамо у сваком моменту шта желимо, кога нападамо, када нападамо, у ком времену, у којој секунди итд. Све су то ствари на којима смо инсистирали и радимо па ћемо да видимо сутра како ће то да изгледа", додао је Пешић.

Селектор Србије упитан је и да ли је тим на нивоу физичке спреме који је потребан за велико такмичење као што су Олимпијске игре.

"Мислим да нисмо на физичком нивоу онилко колико би требало, већина јесте, али неки играчи нису. Једанпут се играју Олимпијске игре и онда та додатна мотивација, жеља да тако кажем, понекад може да надокнади и недостатак те физичке спреме. Иако изгледа да је првенство веома кратко, да је само шест утакмица. Ипак, има довољно дана да играчи и у следећим утакмицама које нас очекују то достигну", рекао је Пешић.

"Ја знам да наше навијаче интересује да ли ми можемо да добијемо Американце, мене баш то не занима превише, иако наравно радимо и ја бих желео наравно да победимо. Играју се и остале утакмице, тако да ништа се неће променити. Без обзира у ком правцу оде утакмица, ми морамо даље да играмо против Порторика и против Јужног Судана, ако желимо да останемо тај први циљ да одемо за Париз", закључио је селектор.

image