Спорт

ОИ: Одбојкашице прејаке за Францускиње, Новак убедљив, Србија има медаљу

Трећег такмичарског дана на Олимпијским играма у Паризу, српски репрезентативци остварили су одличне резултате у разним спортовима. Добили смо и прву медаљу, а очи спортског света биле су упрте у тениски терен на којем је Новак Ђоковић савладао Рафаела Надала. Одбојкашице су затвориле програм убедљивом победом над Француском
ОИ: Одбојкашице прејаке за Францускиње, Новак убедљив, Србија има медаљуGetty © Christian Petersen

Ђоковић је победио Надала 2:0 (6:1, 6:4) и тако се реванширао некадашњем олимпијском шампиону за онај пораз у полуфинала Игара у Пекингу давне 2008. године, а њихов 60. меч био је далеко од тениског класика какве смо некад виђали. Сада је 31-29 за Новака у победама.

Међутим, имала је Србија адуте и пре изласка Ђоковића на шљаку Ролан Гароса.

Дамир Микец и Зорана Аруновић донели су нашој земљи прву медаљу. Аруновићева и Микец су се у "миксу" у дисциплини 10м ваздушни пиштољ пласирали директно у финале са друге позиције и за злато ће се у уторак надметати са такмичарима из Турске.

Женска одбојкашка репрезентација Србије је савладала Француску са 3-0.

Изабранице селектора Гвидетија су више него убедљиво започеле турнир и доказале због чега су светске шампионке.

Џудисткиња Марица Перишић остала је без шансе да стигне до бронзане медаље. Прво је изгубила од Кристе Дегучи у четвртфиналу, а онда и од Харуке Фунакубо у реперсажу. После две победе, Дегучи ју је победила златним бодом, а Фунакубо у реперсажу ипоном. Тако је завршила учешће на Олимпијским играма.

Ања Цревар није успела да се пласира у финале трке на 400 метара мешовито, пошто је квалификациону трку завршила на последњој, осмој позицији, са временом 4:49,16.

Руска боксерка Наталија Шадрина, која наступа за Србију у категорији до 60 килограма, успешно је започела олимпијски турнир победном над Дунијом Келиф из Алжира. Шадрина је доминирала у све три рунде и одлуком судија ушла међу осам најбољих.

  • 29. јул 2024 • 20:59

    20:59

    Одбојка: Србија прегазила Француску са 3-0

    Крај меча, Србија осваја и трећи сет!

    Резултатом 25:17, 25:17 и 25:22, женска одбојкашка репрезентација Србије савладала је селекцију Француске у мечу првог кола на Олимпијским играма у Паризу.

    18:14 - Српске одбојкашице поново долазе до осетне предности и сада се налазе у одличној ситуацији у трећем сету.

    16:14 - Успеле су Францускиње да ухвате прикључак. Србија ипак још увек има два поена предности и контролише и трећи сет.

    12:7 - Покушава Француска на разне начине да промени ток меча и врати се у игру, али Србија за сада бе проблема одржава предност.

    5:0 - Фантастичан старт трећег сета. Српске одбојкашице освајају пет везаних поена и праве крупне кораке ка победи.

    Други сет: Србија - Француска 25:17

    Истим резултатом као и у првом делу, Србија осваја и други и долази до крупне предности од 2-0.

    Францускиње су се држале тек на почетку сета, али како је Србија појачала ритам, тако су се резултатски одлепиле.

    18:11 - Граби Србија ка освајању другог сета. Три везана поена донела су убедљиву предност.

    14:10 - Српкиње преузимају вођство у другом сету. Знатно боља игра Гвидетијевих изабраница одмах је дала резултата.

    6:6 - Уводни поени другог сета припали су селекцији Француске, али је Србија убрзо стигла до изједначења.

    Први сет: Србија - Француска 25:17

    Одбојкашице Србије долазе до вођства против Француске. Сјајан почетак изабраница селектора Гвидетија.

    19:16 - Србија у финиш првог сета улази са осетнијом предношћу.

    11:11 - Игра се у серијама, а сада је моментум на страни домаће селекције. Францускиње су стигле до изједначења.

    6:3 - Србија боље улази у меч и у раној фази стиче три поена предности.

    Почео је меч.

    Одбојкашице Србије учешће на турниру на Олимпијским играма у Паризу започињу против селекције Француске.

  • 15:58

    Џудо: Марица Перишић поражена и у реперсажу

    Харука Фунакубо је савладала Марицу Перишић ипоном на 48 секунди пре краја борбе у реперсажу. Притисла ју је у партеру, држала ју је 20 секунди на леђима и тако остварила победоносни поен. Перишић је завршића учешће на Олимпијским играма.

    Тако Марина Перишић није успела да се нађе у борби за бронзану медаљу. Била јој је потребан тријумф у реперсажу не би ли се домогла последње борбе на турниру.

  • 13:40

    Тенис: Ђоковић - Надал 2:0 (6:1, 6:4)

    У дуелу двојице понајбољих тенисера у историји "белог спорта", Новак Ђоковић је убедљиво савладао Рафаела Надала 6:1, 6:4 и пласирао се у треће коло олимпијског турнира у Паризу!

    ДРУГИ СЕТ: Победа Ђоковића!

    6:4 - Стигао је Новак Ђоковић до 31. тријумфа против Рафаела Надала у 60 мечева и пласирао се у треће коло, елиминисавши Шпанца и то на његовом омиљеном терену!

    5:4 - Ево коначно и брејка Ђоковића и после паузе ће сервирати за победу! Изузетан дроп-шот за важан гем Новака.

    4:4 - Невероватно, али нови брејк Надала и сада имамо потпуни егал у другом сету. Још једном је лош смеч успео да врати Надала у живот...

    4:3 - Надал осваја сада и још један гем на свој сервис без превише проблема. Ипак, Новак и даље има један брејк предности.

    4:2 - Брејк Надала право ниоткуда. Дуплу сервис грешку је одсервирао Новак, па је Надал ни крив ни дужан дошао до гема после три неизнуђене грешке ривала.

    4:0 - Још један лак гем за Новака на његов сервис, изгубио је само пет поена на свој сервис од почетка меча. Све иде савршено.

    3:0 - Серија брејкова се наставља, ово је већ четврти у мечу. Ђоковић је прво лако повисио на 2:0 у свом сервис гему, да би у дугим разменама на сервис Надала успео да продужи серију освојених гемова.

    1:0 - И још један брејк за Ђоковића. Спасао је Надал једну брејк лопту, али је потом Новак опет појачао ритам у разменама, после чега су уследиле две грешке Шпанца.

    ПРВИ СЕТ: Ђоковић без грешке!

    6:1 - Феноменалан први сет Ђоковић решава у своју корист и после само 39 минута игре. Све функционише како треба, нарочито бекхендом мучи Надала који једноставно више нема ни ону брзину као некада.

    5:0 - И овај брејк потврђује Новак и већ је надомак освајања првог сета, после само 30 минута игре. Све је ово феноменално, Надал не може да се носи са првим носиоцем. И даље је Ђоковић изгубио само један гем од почетка турнира, против Ебдена.

    4:0 - и још један брејк Ђоковића! Овог пута је Надал у два наврата успевао да спаси брејк лопте, али је уследила одлична игра Новака из бекхенда којим све кажњава у игри Шпанца.

    3:0 - после 15 минута игре, Новак је потврдио брејк и сада има сигурну предност на старту меча. Одиграо је и два прелепа дроп-шота на које Рафа није ни помислио да потрчи.

    2:0 - ево одмах брејка! Грешка Надала на прву брејк лопту Ђоковића и Новак тако стиже до предности на старту меча.

    1:0 - први гем осваја Ђоковић иако је било мало проблема. Водио је 40:0, уследиле су грешке и изједначење, да би Новак после ипак успешно довршио ствар.

  • 11:30

    Рускиња Шадрина донела Србији четвртфинале боксерског турнира

    Боксерка Наталија Шадрина се у категорији до 60 килограма пласирала у четвртину финала пошто је била боља од Доније Хелиф из Алжира.

    Шадрина је тријумфовала одлуком судија.

    Представница Србије ће поново у ринг за два дана, 31. јула у 13.08 када ће се за полуфинале борити против Јанг Венлу из Кине.

  • 11:14

    Ништа од наставка такмичења за Ању Цревар

    Српска пливачица Ања Цревар није успела да се пласира у финале трке на 400 метара мешовито, пошто је квалификациону трку завршила на последњој, осмој позицији, са временом 4:49,16.

  • 09:47

    Прва медаља за Србију, Аруновићева и Микец у финалу микса!

    Зорана Аруновић и Дамир Микец донели су Србији прву медаљу на Олимпијским играма у Паризу, пошто су се пласирали у финале у миксу, у дисциплини 10м ваздушни пиштољ!

    Зорана и Дамир освојили су друго место у квалификацијама у гађању ваздушним пиштољем и аутоматски дошли до медаље. Они ће уторак ће пуцати од 9.30 за златну медаљу против турског пара Дикец-Тарахн.

    Иако су већи део квалификација били испод црте, сјајном серијом у последњој рунди су скочили на табели и завршили такмичење са 581 бодом.

    Испред су били Турци са бодом више, док су иза остале селекције Индије (580) и Јужне Кореје (579).

  • 08:37

    Распоред наступа српских спортиста
  • 08:31

    Шта је обележило претходни дан

    Други такмичарски дан био је изузетно богат за српске спортисте, који, нажалост, нису имали среће да остваре добре резултате.

    Дамир Микец је остао без медаље у дисциплини 10м ваздушни пиштољ, џудисти Страхињи Бунчићу је замало измакла медаља, неуспешан је био и пливач Велимир Стјепановић, док су поразе доживели кошаркаши од Американаца, односно одбојкаши од домаћина Француза.

    Флеке су извадили ватерполисти победом над Јапаном, веслачи Мартин Мачковић и Николај Пименов који су се пласирали у финале на 1.000 метара, као и кошаркашице, које су преживеле драму против Порториканки.

    Прочитајте шта је све обележило трећи дан Олимпијских игара у Паризу.

  • 08:30

    Добро дошли у олимпијски блог!

    Трећег дана такмичења у Паризу на борилишта ће бројни српски такмичари, чије ћемо резултате пратити у блогу.

    Поред тога, овде можете наћи и најзанимљивије вести са Олимпијских игара.

image