ОИ: Одбојкашице прејаке за Францускиње, Новак убедљив, Србија има медаљу

Трећег такмичарског дана на Олимпијским играма у Паризу, српски репрезентативци остварили су одличне резултате у разним спортовима. Добили смо и прву медаљу, а очи спортског света биле су упрте у тениски терен на којем је Новак Ђоковић савладао Рафаела Надала. Одбојкашице су затвориле програм убедљивом победом над Француском

Ђоковић је победио Надала 2:0 (6:1, 6:4) и тако се реванширао некадашњем олимпијском шампиону за онај пораз у полуфинала Игара у Пекингу давне 2008. године, а њихов 60. меч био је далеко од тениског класика какве смо некад виђали. Сада је 31-29 за Новака у победама.

Међутим, имала је Србија адуте и пре изласка Ђоковића на шљаку Ролан Гароса.

Дамир Микец и Зорана Аруновић донели су нашој земљи прву медаљу. Аруновићева и Микец су се у "миксу" у дисциплини 10м ваздушни пиштољ пласирали директно у финале са друге позиције и за злато ће се у уторак надметати са такмичарима из Турске.

Женска одбојкашка репрезентација Србије је савладала Француску са 3-0.

Изабранице селектора Гвидетија су више него убедљиво започеле турнир и доказале због чега су светске шампионке.

Џудисткиња Марица Перишић остала је без шансе да стигне до бронзане медаље. Прво је изгубила од Кристе Дегучи у четвртфиналу, а онда и од Харуке Фунакубо у реперсажу. После две победе, Дегучи ју је победила златним бодом, а Фунакубо у реперсажу ипоном. Тако је завршила учешће на Олимпијским играма.

Ања Цревар није успела да се пласира у финале трке на 400 метара мешовито, пошто је квалификациону трку завршила на последњој, осмој позицији, са временом 4:49,16.

Руска боксерка Наталија Шадрина, која наступа за Србију у категорији до 60 килограма, успешно је започела олимпијски турнир победном над Дунијом Келиф из Алжира. Шадрина је доминирала у све три рунде и одлуком судија ушла међу осам најбољих.

29. јул 2024 • 20:59

Одбојка: Србија прегазила Француску са 3-0

Крај меча, Србија осваја и трећи сет!

Резултатом 25:17, 25:17 и 25:22, женска одбојкашка репрезентација Србије савладала је селекцију Француске у мечу првог кола на Олимпијским играма у Паризу.

18:14 - Српске одбојкашице поново долазе до осетне предности и сада се налазе у одличној ситуацији у трећем сету.

16:14 - Успеле су Францускиње да ухвате прикључак. Србија ипак још увек има два поена предности и контролише и трећи сет.

12:7 - Покушава Француска на разне начине да промени ток меча и врати се у игру, али Србија за сада бе проблема одржава предност.

5:0 - Фантастичан старт трећег сета. Српске одбојкашице освајају пет везаних поена и праве крупне кораке ка победи.

Други сет: Србија - Француска 25:17

Истим резултатом као и у првом делу, Србија осваја и други и долази до крупне предности од 2-0.

Францускиње су се држале тек на почетку сета, али како је Србија појачала ритам, тако су се резултатски одлепиле.

18:11 - Граби Србија ка освајању другог сета. Три везана поена донела су убедљиву предност.

14:10 - Српкиње преузимају вођство у другом сету. Знатно боља игра Гвидетијевих изабраница одмах је дала резултата.

6:6 - Уводни поени другог сета припали су селекцији Француске, али је Србија убрзо стигла до изједначења.

Први сет: Србија - Француска 25:17

Одбојкашице Србије долазе до вођства против Француске. Сјајан почетак изабраница селектора Гвидетија.

19:16 - Србија у финиш првог сета улази са осетнијом предношћу.

11:11 - Игра се у серијама, а сада је моментум на страни домаће селекције. Францускиње су стигле до изједначења.

6:3 - Србија боље улази у меч и у раној фази стиче три поена предности.

Почео је меч.

Одбојкашице Србије учешће на турниру на Олимпијским играма у Паризу започињу против селекције Француске.

Џудо: Марица Перишић поражена и у реперсажу

Харука Фунакубо је савладала Марицу Перишић ипоном на 48 секунди пре краја борбе у реперсажу. Притисла ју је у партеру, држала ју је 20 секунди на леђима и тако остварила победоносни поен. Перишић је завршића учешће на Олимпијским играма.

Тако Марина Перишић није успела да се нађе у борби за бронзану медаљу. Била јој је потребан тријумф у реперсажу не би ли се домогла последње борбе на турниру.

Тенис: Ђоковић - Надал 2:0 (6:1, 6:4)

У дуелу двојице понајбољих тенисера у историји "белог спорта", Новак Ђоковић је убедљиво савладао Рафаела Надала 6:1, 6:4 и пласирао се у треће коло олимпијског турнира у Паризу!

ДРУГИ СЕТ: Победа Ђоковића!

6:4 - Стигао је Новак Ђоковић до 31. тријумфа против Рафаела Надала у 60 мечева и пласирао се у треће коло, елиминисавши Шпанца и то на његовом омиљеном терену!

5:4 - Ево коначно и брејка Ђоковића и после паузе ће сервирати за победу! Изузетан дроп-шот за важан гем Новака.

4:4 - Невероватно, али нови брејк Надала и сада имамо потпуни егал у другом сету. Још једном је лош смеч успео да врати Надала у живот...

4:3 - Надал осваја сада и још један гем на свој сервис без превише проблема. Ипак, Новак и даље има један брејк предности.

4:2 - Брејк Надала право ниоткуда. Дуплу сервис грешку је одсервирао Новак, па је Надал ни крив ни дужан дошао до гема после три неизнуђене грешке ривала.

4:0 - Још један лак гем за Новака на његов сервис, изгубио је само пет поена на свој сервис од почетка меча. Све иде савршено.

3:0 - Серија брејкова се наставља, ово је већ четврти у мечу. Ђоковић је прво лако повисио на 2:0 у свом сервис гему, да би у дугим разменама на сервис Надала успео да продужи серију освојених гемова.

1:0 - И још један брејк за Ђоковића. Спасао је Надал једну брејк лопту, али је потом Новак опет појачао ритам у разменама, после чега су уследиле две грешке Шпанца.

ПРВИ СЕТ: Ђоковић без грешке!

6:1 - Феноменалан први сет Ђоковић решава у своју корист и после само 39 минута игре. Све функционише како треба, нарочито бекхендом мучи Надала који једноставно више нема ни ону брзину као некада.

5:0 - И овај брејк потврђује Новак и већ је надомак освајања првог сета, после само 30 минута игре. Све је ово феноменално, Надал не може да се носи са првим носиоцем. И даље је Ђоковић изгубио само један гем од почетка турнира, против Ебдена.

4:0 - и још један брејк Ђоковића! Овог пута је Надал у два наврата успевао да спаси брејк лопте, али је уследила одлична игра Новака из бекхенда којим све кажњава у игри Шпанца.

3:0 - после 15 минута игре, Новак је потврдио брејк и сада има сигурну предност на старту меча. Одиграо је и два прелепа дроп-шота на које Рафа није ни помислио да потрчи.

2:0 - ево одмах брејка! Грешка Надала на прву брејк лопту Ђоковића и Новак тако стиже до предности на старту меча.

1:0 - први гем осваја Ђоковић иако је било мало проблема. Водио је 40:0, уследиле су грешке и изједначење, да би Новак после ипак успешно довршио ствар.

Рускиња Шадрина донела Србији четвртфинале боксерског турнира

Боксерка Наталија Шадрина се у категорији до 60 килограма пласирала у четвртину финала пошто је била боља од Доније Хелиф из Алжира.

Шадрина је тријумфовала одлуком судија.

Представница Србије ће поново у ринг за два дана, 31. јула у 13.08 када ће се за полуфинале борити против Јанг Венлу из Кине.

Ништа од наставка такмичења за Ању Цревар

Српска пливачица Ања Цревар није успела да се пласира у финале трке на 400 метара мешовито, пошто је квалификациону трку завршила на последњој, осмој позицији, са временом 4:49,16.

Прва медаља за Србију, Аруновићева и Микец у финалу микса!

Зорана Аруновић и Дамир Микец донели су Србији прву медаљу на Олимпијским играма у Паризу, пошто су се пласирали у финале у миксу, у дисциплини 10м ваздушни пиштољ!

Зорана и Дамир освојили су друго место у квалификацијама у гађању ваздушним пиштољем и аутоматски дошли до медаље. Они ће уторак ће пуцати од 9.30 за златну медаљу против турског пара Дикец-Тарахн.

Иако су већи део квалификација били испод црте, сјајном серијом у последњој рунди су скочили на табели и завршили такмичење са 581 бодом.

Испред су били Турци са бодом више, док су иза остале селекције Индије (580) и Јужне Кореје (579).

Распоред наступа српских спортиста

Шта је обележило претходни дан

Други такмичарски дан био је изузетно богат за српске спортисте, који, нажалост, нису имали среће да остваре добре резултате.

Дамир Микец је остао без медаље у дисциплини 10м ваздушни пиштољ, џудисти Страхињи Бунчићу је замало измакла медаља, неуспешан је био и пливач Велимир Стјепановић, док су поразе доживели кошаркаши од Американаца, односно одбојкаши од домаћина Француза.

Флеке су извадили ватерполисти победом над Јапаном, веслачи Мартин Мачковић и Николај Пименов који су се пласирали у финале на 1.000 метара, као и кошаркашице, које су преживеле драму против Порториканки.

Прочитајте шта је све обележило трећи дан Олимпијских игара у Паризу.

Добро дошли у олимпијски блог!

Трећег дана такмичења у Паризу на борилишта ће бројни српски такмичари, чије ћемо резултате пратити у блогу.

Поред тога, овде можете наћи и најзанимљивије вести са Олимпијских игара.