Спорт

Нестварна прича о сновима и упорности – у шестој деценији дебитовала на Олимпијским играма

Стонотенисерка Џијин Женг представља Чиле на Олимпијским играма у Паризу. Али животна прича ове 58-годишње стонотенисерке рођене у Кини умногоме се разликује од прича њених колега из олимпијског села
Нестварна прича о сновима и упорности – у шестој деценији дебитовала на Олимпијским играма© Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Олимпијске игре су место где се, прилично често, испуњавају снови. Понекад чак и када се од њих одустане.

Овог лета у Паризу, дошао је ред да Џијин Женг и њене снове који су били у запећку неколико деценија.

Невероватна прича ове стонотенисерке почела је 1966. године, када је рођена у Гвангџоуу. Сањала је да наступи на Олимпијским играма и представља своју земљу. Вредно је тренирала, напредовала и постајала све боља, али је промена правила у њеном спорту (прелазак на двостране рекете што је утицало на њен стил игре) натерала да се пензионише са само 20 година.

Преселила се у далеки Чиле 1989. године, пошто је добила позив да постане тренер и учи децу стоном тенису. Међутим, после 11 година, решила је да заврши са спортом и посвети се "правом послу".

Ниједног тренутка јој није пало на памет да узме поново рекет у руке, још мање да се врати се у професионалне воде. Све до пандемије коронавируса. 

Тада је купила сто, поново узела рекет у руке и мало по мало, страст за спортом се вратила.

Џијин је успела да се пласира на Олимпијске игре у Паризу, а онда, дубоко у шестој деценији, успела да оствари свој сан и заигра на највећој светској смотри спорта.

Поражена је од Маријане Сахакијан из Либана, али резултат је, заиста, потпуно у другом плану.

"Било је много људи из Јужне Америке који су ме подржавали. Али нисам очекивала да ће бити толико људи из Европе и Кине који ће навијати за мене. Заиста је дирљиво и пресрећна сам", рекла је Џијин након меча.

А на питање да ли ће играти на наредним Олимпијским играма, које се одржавају у Лос Анђелесу 2028. године, Џијин је рекла:

"Потрудићу се. Наставићу да играм".

image