Спорт

Грци победили Аустралију, али због једног поена би могли да испадну са Олимпијских игара

Кошаркаши Грчке победили су Аустралију резултатом 77:71 у мечу последњег кола групе А и тако сачували теоретске шансе за пласман у четвртфинале Олимпијских игара, али не зависе само од себе
Грци победили Аустралију, али због једног поена би могли да испадну са Олимпијских игараGetty © Pool / Pool

Грчка је у првом полувремену играла фуриозно и имала је великих плус 17 на "великом одмору" - 53:36.

Није Аустралија успела да се значајно примакне у трећој деоници, па се у последних 10 минута ушло вођством Грчке 62:50. Два минута и 20 секунди пре краја Аустралија се примакла на 69:71, али није успела да преокрене.

Грчку је ка првој победи на Играма после 16 година предводио Јанис Адетокумбо са 20 поена, седам скокова и шест асистенција, Томас Вокап је дао 18 поена, а Константинос Митоглу и Василис Толиопулос по 13.

Џок Лендејл је био најефикаснији у тиму Аустралије са 17 поена, Пети Милс је додао 13, Дајсон Данијелс 11, а Данте Ексум шест уз очајан шут из игре (1/5 двојке, 1/4 тројке, 1/3 слободна бацања).

Грчка је победом обезбедила најмање треће место у групи, али не и пласман у четвртфинале као једна од две најбоље трећепласиране селекције јер има гору кош-разлику (минус осам) од Бразила (минус седам). То значи да ће Грци морати да имају бољи скор него трећепласирани тим из групе у којој су Србија, САД, Јужни Судан и Порторико, а тамошњи мечеви су на програму у суботу.

Аустралија сад зависи од меча Канада - Шпанија и само је пораз шампиона Европе води до другог места и четвртфинала. Уколико "фурија" победи, "кенгури" ће бити елиминисани.

image