Спорт

Крах Шпанаца у Паризу: Канада их послала кући, а Рудија Фернандеза у пензију

Кошаркаши Канаде победили су Шпанију резултатом 88:85 у последњем мечу групне фазе на Олимпијским играма, чиме је "фурија" завршила учешће у Паризу
Крах Шпанаца у Паризу: Канада их послала кући, а Рудија Фернандеза у пензијуGetty © Gregory Shamus / Staff

Претходно су у петак кошаркаши Грчке победили Аустралију 77:71 у првом мечу трећег кола, а тај исход утицао је и на дуел Шпаније и Канаде.

Одмах је било јасно да ће Шпанци или бити првопласирани или последњепласирани у својој групи, у зависности од дуела са Канадом, а северноамеричка селекција успела је у драматичној завршници да стигне до вредног тријумфа.

Канада је имала чак 11 поена предности на полувремену (49:38), али је Шпанија успела да у финишу уведе меч у завршницу. Ипак, сигурни поени Шаја Гилџес Александера са линије слободних бацања решили су дуел у корист Канаде.

Што се тиче Канаде, њих је до ове победе и првог места у групи водио управо Гилџес Александер са 20 поена, три скока и две асистенције, 18 поена уписао је Ендру Нембхард, а Ар Џеј Берет је додао 16.  У редовима Шпаније, Дарио Бризуела је био сјајан са 17 поена за само 14 минута на терену, као главни предводник повратка "фурије" у меч.

Испратили су га Серхио Љуљ са 13 поена, Алекс Абринес са 12, односно Вили Ернангомез и Хаиме Прадиља са по 10 постигнутих поена. Ово је био последњи меч у каријери Рудија Фернандеза, док је Серхио Љуљ одиграо последњу утакмицу у дресу репрезентације Шпаније.

Канада је тако прва у групи А, Аустралија је прошла као другопласирана, док ће Грчка са трећег места проћи даље ако Србија победи Јужни Судан са бар три поена разлике.

image