Од утакмице са Србијом, већина Швајцараца сматра да Џака више не сме да буде капитен репрезентације

У анкети коју је организовао најчитанији швајцарски портал "Блик", 70 одсто људи је одговорило да сматра да Гранит Џака због непримереног понашања које је показао на утакмици против Србије на Светском првенству, не сме више да буде капитен Швајцарске. У анкети је учествовало преко 30.000 гласача

Капитен Швајцарске је албанског порекла са Косова и Метохије, због чега је увек посебно мотивисан када игра против репрезентације Србије.

На утакмици групне фазе Светског првенства у Катару Џака је током читавог меча провоцирао српске репрезентативце, псовао их и гурао, због чега је нон-стоп долазио у конфликтне ситуације.

Поједини репрезентативци Србије су желели да се физички обрачунају са њим, али су их саиграчи раздвајали.

Врхунац је уследио када се ухватио за међуножје и на крају меча обукао мајицу на којој је писало Јашари, што је презиме оснивача албанске терористичке групе ОВК.

Иако је после меча рекао да је носио мајицу у част млађег саиграча који се тако презива и тако избегао казну ФИФА (више о томе прочитајте ОВДЕ), чак ни они политички најнеупућенији у то нису поверовали.

Убрзо након утакмице друштвене мреже су се усијале од Алабанаца који су подржали његов чин, међу којима је био и некадашњи председник такозваног Косова и најбогатији Албанац на свету Беџет Пацоли, који је презиме Јашари назвао светим.

Аналитичар "Блика" који годинама прати швајцарску репрезентацију Саша Руфер рекао је да је Џакино понашање одавно упитно (на прошлом СП у Русији он и Шаћири су прослављали голове против Србије показивајући двоглавог орла и тако провоцирали репрезентативце Србије), али да је овога пута против Србије прешао све границе.

Медији у Швајцарској се већ данима баве неуспехом своје репрезентације на Светском првенству, а као главног кривца виде Џаку. Не само Гранита, већ и његовог оца Рагипа који је данима био у медијима и пре меча са Србијом, а последњи пут је у жижу доспео јер је претио албанској новинарки Зани Авдију, која је објавила фотографију Џаке како се држи за међуножје и гестикулира ка клупи репрезентације Србије и написала:

"Поступак Гранита Џаке је срамота. Чин уличара. А трагедија је што нико није пропустио да редистрибуира ову фотографију".

Убрзо после ове објаве, Зана Авдију гостовала је на једној телевизији, а у програм уживо укључио се отац Гранита Џаке, Рагип, и кренуле су језиве увреде и претње:

"Када Гранита Џаку назива уличарем, то је велика срамота! Она која седи у овој емисији и нема појма ни о спорту, ни о емоцијама, ни о албанској култури... она нема појма апсолутно. Не знам ко ју је позвао. Таква жена, која се толико бави спортом, али нема знања ни о спорту, ни о било чему другом, супротставља се дечаку албанске крви, који чини поносним не само мене као оца, већ и све Албанце свуда", рекао је Рагип Џака, па потом додао:
"Опет вас упозоравам, треба да пазите шта пишете о породици Џака! У супротном, сазнаћете шта ће се десити, одговараћете! Али када дође време за то, за вас ће бити касно, кунем вам се животом! Зато што не познајете породицу Џака".

Све ово доспело је и до швајцарских медија, који су понашање Џаке пренели са великом критиком.

Ако је судити по коментарима које остављају испод текстова, Швајцарцима је доста од тога да национални дрес њихове земље носе фудбалери који ту земљу не осећају као своју и још користе утакмице да промовишу своје личне скандалозне ставове.

Међутим, Џака није узнемирио само спортску публику већ су се о овом случају огласили и разни политичари, социјални радници, политички аналитичари...сви они се питају шта ће се у будућности дешавати са њиховом земљом, ако нико од многобројних "аусландера" како зову имигранте и њихова деца не успеју да се уклопе у швајцарско друштво, као што је случај са комплет породицом Џака.