Спорт

У Париз стижу нове наде Србије за медаљу: Атлетичарке, кајакаши, теквондисти...

Пут Париза је у суботу увече кренуо још један део српске делегације
У Париз стижу нове наде Србије за медаљу: Атлетичарке, кајакаши, теквондисти...© Dusan Milenkovic/ATAImages

Србију ће на Олимпијским играма у теквондоу представљати Александра Перишић у категорији до 67 килограма, Стефан Таков у категорији до 80 килограма и Лев Корнејев у категорији до 58 килограма.

Александра Перишић изјавила је у Београду да ће дати све од себе да забележи успех на Олимпијским играма у Паризу.

"Надамо се најбољем, спремне смо", почела је Перишићева на конференцији за медије коју је теквондо репрезентација Србије одржала на аеродрому "Никола Тесла" уочи одласка у Француску.

"Улагале смо толико година у ово, не само у току припремног периода, даћемо све од себе и видећемо исход у Паризу."

Стефан Таков је поручио да ће пробати да настави низ освајања медаља које су започеле Милица Ђуричић и Тијана Богдановић.

"Милица и Тијана су задале тежак задатак, а то је да су три циклуса везале са медаљама. То ће бити један изазов за нас троје, који некако и радо ишчекујемо да пробамо да наставимо тај низ", навео је Таков.

Лев Корнејев је рекао да се осећа добро, као и да се нада најбољем исходу.

"Драго ми је што смо се Стефан и ја квалификовали. Осећам се добро и знам да смо спремни. Имали смо јак припремни период, даћемо све од себе. Надамо се најбољем исходу", изјавио је Корнејев.

Тренер репрезентације Србије Петра Бутала Ковачић је рекла да су припреме добро протекле, као и да ће српски теквондисти оставити срце на терену.

"Могу рећи да смо одрадиле јако добре припреме, физички смо спремне и такође вам могу гарантовати да ћемо оставити срце на терену и надам се да ће то бити довољно да остваримо резултате на које ћете сви бити поносни", изјавила Бутала Ковачић.

Тренер Драган Јовић је честитао Зорани Аруновић, Дамиру Микецу и Новаку Ђоковићу на освајању медаље.

"Изузетно ми је драго да је теквондо четврти пут заредом део Тима Србија. Имамо велике шансе, сви су спремни и видећемо за који дан. Почињемо у среду, Лев отвара такмичење, жреб је јак свима нама, али то су Олимпијске игре, никад није било другачије. Само верујте у овај тим", поручио је Јовић.

Тренер Вељко Савићевић је верује да ће репрезентација Србије направити добар резултат.

"Убеђен сам да ће доћи резултат. Само бих нагласио свима, поготово онима који прате борилачке спортове, да су квалификације на Олимпијске игре у теквондоу једнаке освајању медаље. Апсолутно не постоји срећно коло у теквондоу", истакао је Савићевић.

Прву борбу у теквондоу имаће Корнејев 7. августа, док ће Перишић и Такова наступити 9. августа.

Репрезентативка Србије у атлетици Милица Гардашевић жели да представи Србију у најбољем светлу.

"Даћу свој максимум и надам се да ћу се такмичити и бранити боје Србије у најбољем могућем светлу", искрена је Гардашевићева.

"Пратила сам атлетски програм и овом приликом желела бих да пуно поздравим Ангелину и да јој пожелим брз опоравак."

Српска атлетичарка је на Балканијади у Краљеву одржаној у јулу прошле године заузела прво место у скоку удаљ на овом такмичењу и тако изборила визу за Игре у Паризу.

Квалификације у дисциплини скок удаљ биће одржане 6. августа.

У Паризу ће се такмичити и бројна кајакашка селекција.

Србију ће у кајакашким дисциплинама представљати осам спортиста, који су ушли у финалну поименичну пријаву за Олимпијске игре.

У женској конкуренцији, наступиће Милица Новаковић, која ће веслати у дисциплинама К1 500м и К4 500м заједно са дебитанткињама Анастазијом Бајук, Маријом Достанић и двадесетогодишњом Дуњом Станојев.

Марко Новаковић ће наступити по трећи пут на Олимпијским играма, овога пута у дисциплини К4 500м заједно са Марком Драгосављевићем, Владимиром Торубаровом и Анђелом Џомбетом.

Уз ову дисциплину, наши такмичари ће се окушати и у К2 500м, са посадама Новаковић-Драгосављевић и Џомбета-Торубаров.

"Морам рећи да сам заиста поносна и пресрећна што сам по трећи пут део Олимпијског тима Србије, а нарочито великог тима кајакаша који ће представљати нашу земљу и борити се најбоље што знамо и умемо", почела је Милица Новаковић.

"Заиста ми је велика част и привилегија што се налазим ту и да данас путујемо у олимпијско село."

Владимир Торубаров рекао је да су припреме добро протекле, као и да очекује да ће на Играма бити у доброј форми.

"Желим само да кажем да је дуг период припрема одрађен од кајакаша и да смо урадили све што смо могли да се припремимо. Поносан сам што ћу представљати Србију на Олимпијским играма и што на ове Игре идемо у знатно већем броју него што смо ишли у Токио, што говори да смо напорно радили."

Анђело Џомбета је рекао да не жели себи да ствара додатан притисак, као и да ће нијансе одлучивати за медаљу.

"Гледаћу да ове Олимпијске игре посматрам као Европско и Светско првенство, баш због тога да не бих себи стварао додатни пристисак."

"Познајемо целокупну конкуренцију јер смо се сретали управо на првенству Европе и света. У кајаку, у четверцу поготово, мале су нијансе између победника, по 0.1 – 0.2 секунде тако да смо сви у игри за ту медаљу", оценио је Џомбета.

Тренер кајакашке репрезентације Антун Новаковић је поручио да је тим избрусио форму, као и га краси заједништво.

"Ми смо на Сребрном језеру провели тридесет дана, избрусили смо форму, мислим да су девојке у најбољем издању што могу бити ове сезоне. Ми смо прошле године, након само месец дана заједничког рада узели 6. место на Светском првенству и тиме осигурали квоту. То је заједништво које нас краси и сваки дан након тога смо радили на побољшању", закључио је Новаковић.

Он сматра да ће девојке бити у најбољем издању у Паризу и да ће се борити и за улазак у финале и за одличја.

Први наступ српских кајакаша и кајакашица је 6. августа.

image