Спорт

Фашизам у Белгији на фудбалском мечу - "Реци не расизму", а навијачи изводе спорни поздрав

Велики скандал потреса белгијски фудбал, али и читаво белгијско друштво, након што су навијачи Клуб Брижа узбуркали јавност изводећи фашистичке поздраве на мечу другог кола белгијског шампионата против Стандарда
Фашизам у Белгији на фудбалском мечу - "Реци не расизму", а навијачи изводе спорни поздравGetty © Photonews / Contributor

Пред почетак утакмице у Лијежу, гостујући навијачи су изводили фашистичке поздраве и то током акције "Реци не расизму", а коју је организовало удружење "Антифашистички фронт" са циљем да се протера расизам са стадиона.

Многи навијачи Брижа су извели поздрав са три прста и испруженом руком, што је у Белгији знак окупљања за групе крајње деснице, а што је у Немачкој кажњиво законом. То није први пут да навијачи фламанског клуба праве изгреде. Они су крајем јула истицали нацистичке знакове на једној утакмици.

"Клуб инсистира да ово схвата веома озбиљно и да ће спровести детаљну истрагу", наводи се у саопштењу тима, док поједини извештаје наводе да клуб жели да што пре доживотно забрани приступ за 24 навијача изгредника.

Политиколог и социолог Жан-Мишел Де Веле оценио је да је свет суочен са "банализацијом екстремизма, расизма и фашизма". Белгијски фудбалски савез и Професионална лига још нису реаговали на инцидент.

image